atlas našich ptáků
Nejnovější příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_17 Slipka_zelenonoha_1 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas

Kavka obecná

kavka

Velikost

Délka: 30-34 cm.
Rozpětí: 64-73 cm.
Hmotnost: 175-325 g.

Popis

Kavka obecná je pták velký jako holub skalní. Zbarvena je černě, krk a šíje jsou šedé. Oči jsou bílé a nohy černé. Samec a samice se navzájem neliší, mladí jedinci jsou matověji zbarveni.
Hlas – vábení je pravidelné „kjak“ nebo „kjá“, varování je vřískavé „errr“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v dubnu až červnu jednou ročně. Hnízdo je v dutinách stromů, ve škvírách skal a zdí i na domech, nepohrdne ani budkou pokud má dost velký otvor.
Samice snáší 4 – 5 vajec na kterých sedí sama 17 – 18 dní a mláďata púoté krmí oba rodiče asi 4 týdny.
Potrava – Kavka je všežravec. Její potrava je velmi rozmanitá a je sbírána hlavně na zemi. V době hnízdění převažuje složka živočišná (různí brouci a jiný hmyz), v mimohnízdním období obiloviny, semena apod. Zaletuje však např. i na zrající třešně, vyhledává na zem spadlé ovoce a nevyhýbá se ani smetištím a skládkám odpadků.
Kavka obecná je částečně tažný pták, v době mimo hnízdění se potuluje po dalekém okolí. V zimním období u nás zastihneme též mnoho kavek od severu a východu. Přilétají často společně s havrany polními.

Rozšíření

Hnízdí pospolitě v kulturní krajině se starými stromy, v opuštěných lomech, na zříceninách a v poslední době také ve městech. Kavka se vyskytuje takřka v celé Evropě, kromě její nejsevernější části, na jihu zasahuje i do několika míst v severní Africe a je rozšířena i v západní části Asie. Stavy kavek poslední dobou klesají.

Význam

V Červeném seznamu ČR je tento druh zařazen v kategorii NT – druh téměř ohrožený.

Rozšíření v ČR.

Na našem území se vyskytuje především v nízkých až středních polohách, na horách hnízdí do zhruba 800 m.n.m. , výše jen vyjímečně. Od 70. let minulého století je zaznamenán výrazný úbytek tohoto druhu, v posledních letech se tento trend zastavil a zdá se, že místy i početnost stoupá (Rychnovsko). V letech 2001-03 u nás hnízdilo 10-20 tisíc párů. Většina našich populací hnízdí v současnosti ve městech, v původním prostředí (dutiny stromů a štěrbiny ve skalách) hnízdí řídce.
V celé Evropěhnízdí přes 5,2 milionu párů, po poklesu z konce století se počty stabilizovaly, druh je považován za zabezpečený.

5 komentářů u Kavka obecná

  • dobrý den , mám .prosím dotaz na tvůrce stránek. proč není uveden u některých ptáků druh a čeleď?

  • Dobrý den, můžete mi prosím poradit jak se naopak zbavit kavky? Nežijeme v ČR, takže u nás kavka opravdu vzácná není. Sousedka systematicky krmí tyto ptáky zbytky z kuchyně a oni nám ničí zahradu – dokáží rozklovat květinový záhon během chvíle, napadají koťata, znečišťují zahrádky – se sousedkou nic nenadělám, těžko jako cizinec půjdu do občansko-právního sporu, ale napadlo mě, jestli by to nespravila třeba maketa přirozeného predátora. Předem moc děkuji.

  • chtela bych vedet když kavka je ohroženy ptak co delat když vim o lidech kteri ju trapi zavritu v kleci na koho se obratit

    • Kavka se dá ochočit, je pak jako domácí mazlíček, neuletí vždycky se vrátí. Měl jsem ji doma na volno, celý den sem ji měl na rameni. Když sem šel ze školy přilétla sedla mi na rameno a šli jsme domů 🙂

  • Dobrý den moje známá před lety našla zraněnou kafku,která přišla o jednu celou nohu má pouze pahýl,Po zranění ji ponechala volně doma,krmí ji zeleninou salát mrkev trávu semena a kupuje moučné červy.V letních měsících ji chodí na mouchy.Jinak je zdravá ,ale určité omezení samozřejmě má .Zůstal ji pahýl o který se částečně opírá.Stále zvažuje jestli by byla za daných podmínek se sama adaptovat v přírodě zda by si byla schopna obstarat hmyz,červy,kdyby ji vypustila ted v letních měsících, aby se zadaptovala na venkovní počasí. A jestli vůbec po takové době by si sama něco ulovila.Nebo zda je pro ni lepší žít, za daných zdravotních problémů,raději v zajetí.Předem děkuji za Vaši odpoved. Nerada by ji ublížila .S pozdravem za p .Šedivou ,Eva Lewithová ,Hradec Králové

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most168 most161 most160 most151 most142 most109 most108 most107 most59 most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000696 17bids_2017 13bids_2017 most96 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info DSCN2071