atlas našich ptáků
Fotogalerie
bird-of-prey-1544985 24bird wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db nasi_ptaci626.jpg nasi_ptaci267 nasi_ptaci2484 nasiptaci.info nasiptaci.info most85 most186 most204 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci292 17bird DSCN2051 (2) www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Konipas bílý

konipasbili

Velikost

Délka: 16,5 – 19 cm.
Hmotnost: 19 – 27 g.

Popis

Konipas bílý je pták velký jako vrabec domácí ale štíhlejší. Je černobíle opeřený, Samec ve svatebním šatě má černé hrdlo, v prostém šatě má hrdlo bílé, samice má na hlavě černou kresbu se šedým peřím. Záda jsou šedivá, břicho je bílé. Mláďata jsou na svrchu těla nahnědle šedá mají tmavě hnědou hrdelní pásku. Běhá po zemi, potřásá ocáskem a létá v plochých vlnách. Ve velké Bbritánii se vyskytuje poddruh konipas bílý anglický (Motacilla alba yarrellii) který se od evropské verze liší řernými zády.
Hlas – „cilipp cívitt“, při vyrušení „cissis“. Při zpěvu vydává tyto zvuky v polohlasném štěbetání

Ekologie

Hnízdění – Hnízdí hlavně blízko vody (někdy stačí i louže např. u hnojiště), často i na budovách. Hnízdí v květnu až srpnu dakrát až třikrát ročně. Hnízdo je nepořádně spojená kupka stébel, listů a kořínků umístěná často v dutinách.
Samice snáší 5 – 6 bělavých, hustě tmavě hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu 12 – 14 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče asi 14 – 15 dnů.
Potrava – hmyz.
Konipas bílý je částečně tažný pták přezimující v jižní Evropě. V některých letech mohou někteří jedinci u nás i přezimovat, převážně u nezamrzajících vod.

Rozšíření

Celá Eurasie – na severu zasahuje až za polární kruh, hnízdí i na Islandu a na východě Grónska, areál částečně zasahuje i na sever Afriky (Maroko). Evropská populace je stabilní, čítá přes 13 milionu párů. Částečně tažný druh, jižní populace jsou stálé, severnější zimují od středomoří po rovníkovou Afriku a v jižní Asii.
U nás se jedná o běžně rozšířený druh hnízdící takřka na celém území. V horách vystupuje ještě výš než konipas horský (Motacilla cinerea), vyskytuje se všude, kde jsou nejrůznější stavby – hnízdí i na vrcholu Sněžky. Zdá se, že počty u nás mírně klesají, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 90-180 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek334 ptacek359 ptacek270 ptacek306 p4-d04b10e5424ac996b49d78076e9f5dd8fdc79d14 wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db 18042015792-a70bcb8770451154762273662555ff964c1ddbed nasi_ptaci62.jpeg nasi_ptaci95.jpg nasi_ptaci314.jpg nasi_ptaci536.jpg nasi_ptaci808.jpg nasi_ptaci2378 nasi_ptaci2414 nasi_ptaci2421 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most91 271a most10 151a www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 30bird www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek313 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 ptacek375 ptacek383 ptacek409 ptacek411 ptacek500 img00004a nasi_ptaci224.jpg nasi_ptaci371.jpg nasi_ptaci543.jpg nasi_ptaci557.jpg nasi_ptaci578.jpg nasi_ptaci2271 nasi_ptaci2305 nasi_ptaci2336 nasi_ptaci2444 4822018_birds www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 101a dsc_0139-f0bea0a9efb2c6f86c73957ec2f7f827ee80ceb5 most45 most110 most141 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci224 ptaci410 71bird