Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7744 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_17 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Konipas horský

konipashorsky

Velikost

Délka: 17-20 cm.
Hmotnost: 18-23 g.

Popis

Konipas horský je pták velký jako vrabec domácí ale štíhlejší. Na spodní straně těla je sírově žlutý, samec má ve svatebním šatě černé hrdlov v prostém šatě má hrdlo bílé stejně jako samice. Mláďata mají hnědošedá záda a nahnědle žlutou hruď. Od podobného konipase lučního se liší popelavými zády, zřetelně deším ocáskem a odlišným životním prostředím. Často potřásá ocáskem a létá v plochých vlnách.
Hlas – tvrdé „citt citt“ nebo „cecece“ a „sisít“.

Ekologie

Hnízdění – Hnízdí na prudkých potocích, při výtocích rybníků a pod. Je vázán na tekoucí vodu. Hnízdí v dubnu až červenci dvakrát ročně. Hnízdo je kupka vytvočená ze stébel, kořínků a listů, vystlaná srstí, často umístěná v dutinách. Samice snáší 4 – 6 nažloutlých jemně červenohnědě skvrnitých vajec na kterých sedí oba rodiče po dobu 12 – 14 dnů a mláďata poté krmí též oba rodiče po dobu 12 – 13 dnů.
Potrava – hmyz.
Konipas horský je částečně tažný pták přezimující většinou v jižní Evropě, někdy u nás přezimuje i u nezamrzajících tekoucích vod. Ze zimovišt se vrací v březnu a odlétá v září.

Rozšíření

Druh obývá dvě navzájem nepropojené oblasti – od severozápadní Afriky, přes západní, jižní a východní Evropu a dál jihovýchod Asie až po Írán, druhá oblast je od západního Uralu a Afghanistánu až po Kamčatku a Japonsko. Částečně tažný druh, tažné populace zimují v Africe, východní v jižní Asii. Evropská populace je považována za stabilní a zabezpečenou, čítá více než 740 tisíc párů.
U nás patří k pravidelně hnízdícím druhům na téměř celém území, místy chybí v nížinách, na horách vystupuje velice vysoko. Změny v početnosti u nás v posledních desetiletích nebyly zaznamenány, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 20-40 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7714 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_9 27_4_19_14 26_4_19_4 Slipka_zelenonoha_31 13_4_19_30 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7862 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_4 26_4_19_54 26_4_19_26 Slipka_zelenonoha_39 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info