atlas našich ptáků
Fotogalerie
11-6-09-9-9c030695779f0c78c16a2c40d4aac6535779ee20 18042015792-a70bcb8770451154762273662555ff964c1ddbed nasi_ptaci712.jpg nasi_ptaci2244 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info most123 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Krahujec obecný

krahuj

Velikost

Délka:28-38 cm.
Hmotnost:110-340 g.
Rozpětí:60-75 cm.

Vejce(data z ČR a SR)
Výška x šířka:36-45×29-35 mm.
Hmotnost:20-24 g.

Popis

Krahujec obecný je pták veliký jako hrdlička zahradní, rozpětí křídel dosahuje 60 – 80 cm. Samec je asi o čtvrtinu menší než samice. V letu se poznává podle širokých křídel, jejich rychlé údery střídá s krátkým plachtěním (na rozdíl od poštolky obecné) se v letu nikdy netřepotá na místě. Dospělý samec se od samice liší nejen (menší) velikostí, ale i červenavou barvou hrudi a tváří. Staří ptáci jsou převážně šedí, mladí ptáci jsou převážně hnědí. Oční duhovka dospělých ptáků je oranžová, u mladých ptáků je červenohnědá.
Hlas – v okolí hnízda pronikavé „gigigigi“.

Ekologie

Hnízdění – běžně hnízdí v jehličnatých lesích sousedícícmi se sady a skupinami stromů, mnohdy však i v otevřené krajině. Krahujec žije skrytým způsobem života a mnohdy se o jeho přítomnosti v okolí ani neví. Hnízdí v květnu až červnu jednou ročně. Hnízdo je vždy ze suchých větviček a je umístěno obvykle ve smrkové mlazině. Na rozdíl od příbuzných druhů krahujec nevyužívá starých hnízd a každý rok si hnízdo postaví znovu.
Samice snáší 4 – 6 oblých hustě hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu asi 33 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po dobu asi 4 týdnů na hnízdě a určitou dobu ještě i po jeho opuštění.
Potrava – převážně drobné ptactvo, samec zdolá ptáky do velikosti kosa černého a samice si troufne i na zdivočelé holuby domácí.
Krahujec obecný je částečně tažný pták, u nás většinou odlétají pouze mláďata, staří jedinci zůstávají ve svém revíru po celý rok, pouze v zimě se častěji objevují v blízkosti lidských obydlí, kde útočí na hejnka vrabců a pěnkav.

Rozšíření

Obyvá většinu Evropy a Asie a sever Afriky (viz podřízené taxony). Vlivem silného pronásledování došlo v 19. století v Evropě k silnému poklesu stavů. Po druhé světové válce díky ochraně došlo k navýšení stavů, poté se ale hlavně v důsledku používání pesticidů mezi lety 1950-70 stavy opět citelně snížily. Od 80. let minulého století početnost opět stoupá, v roce 2004 žilo v Evropě více než 340 tisíc párů.
V ČR je rozšířen v lesích na většině území, obývá i polní remízy a zeleň kolem vodních toků, hnízdí až po horní hranici lesa, zastižen bývá i výše (včetně vrcholu Sněžky). Od prvního sčítání v letech 1973-77 se početnost mírně zvyšuje, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 3500-4500 párů.

1 komentář u Krahujec obecný

  • Ano, v zimě loví sýkory, vrabce, kosáky….přikrmuji ptactvo přímo u domu v letošní kruté zimě, a krahujec si sem létá přímo ke krmítku vždy nějakého ulovit. Je to kruté, ale asi také chce jíst, a u krmítka v okolí jich jsou vždy hejna…. chudinky vždy začnou poplašně křičet, a schovávají se v jehličnanech. V létě zde krahujec není nikdy vidět, důsledně se drží mimo lidská obydlí. Bydlím na vesnici ve Středočeském kraji, kousek od lesa.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek106 ptacek215 ptacek220 cimg1942-d6cfb648f21523f222fd89e991ba41ccc22950c5 nasi_ptaci153.jpeg nasi_ptaci183.jpeg nasi_ptaci248.jpg nasi_ptaci374.jpg nasi_ptaci716.jpg nasi_ptaci2303 nasi_ptaci2420 merlin-956712_1280 1birds1 nasiptaci.info nasiptaci.info bird-1983851_1920 most68 19bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 4022018_birds ptaci399 7922018_birds www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek10 ptacek5 ptacek143 ptacek176 ptacek291 41bird ptacek474 ptacek596 img00001c-32eedefde3b28710bac9d4aad2bbc4f641fe256a nasi_ptaci119.jpg nasi_ptaci207.jpg nasi_ptaci358.jpg nasi_ptaci653.jpg nasi_ptaci673.jpg nasi_ptaci286 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 37birds_b rakosnik-velky-4-4c52ab4192b9e9951aff772ab9bb0a85097c3a4c most7 dsc_0281-67e8678ac262c0bc314d61aa87f14eba8a4ea60d www.nasiptaci.info most85 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 7722018_birds DSCN2051 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info