atlas našich ptáků
Fotogalerie
15-11-2012-litovel-bila-lhota-57-a179b4b17925db74785a008214ebc97a6f448148 ptacek431 ptacek562 nasi_ptaci173.jpeg nasi_ptaci429.jpg nasi_ptaci2183 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 207-fe6830bdeec67e9d053a575594d3a3c47cae9fa5 golden-eagle-50713_1280 www.nasiptaci.info most23 most152 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Králíček obecný

kralicekob

Velikost

Délka: 8,5-9, 5 cm.
Hmotnost: 5-7,2 g.

Popis

Králíček obecný je drobounký ptáček, velmi pohyblivý olivově zeleného zabarvení se světlou spodní stranou těla a dvěma bílými a jednou černou příčnou páskou na křídlech. Má živě oranžové, černě orámované temeno, které však na svobodě není příliš zřetelné. Samice má temeno žluté, mláďatům chybí úplně.
Hlas – vábení je tenké „srisrisri“, zpěv je vysoká ševelivá stoupající a klesající řada tónů.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v jehličnatých lesích v v květnu až červnu dvakrát ročně. Hluboké miskovité hnízdo vybudované z mechů a lišejníků je zavěšeno na spodní straně smrkových větviček.
Samice snáší 8 – 10 bělavých vajec se světle hnědou kresbou na kterých sedí sama po dobu 16 dnů a o mláďata se poté starají oba rodiče rovněž asi 16 dnů.
Potrava – hmyz a pavouci.
Králíček obecný je částečně tažný pták, ze zimovišt v jižnější oblasti Evropy se vrací na přelomu března a dubna a odlétá v říjnu.

Rozšíření

Evropa mimo severních oblastí, mozaikovitý areál pokračuje až do Japonska. Hlavně v pohořích střední Asie a na ostrovech při severozápadu Afriky žijí izolované populace, tvořící samostatné ssp. Nejsevernější populace jsou tažné, zimují po jižní okraj areálu druhu. V posledních 40 letech jsou počty ptáků v Evropě stabilní nebo mírně stoupající, druh je považován za zabezpečený, na území kontinentu hnízdí více než 19 milionů párů.
U nás se vyskytuje v podstatné části středních a vyšších poloh (až do více než 1350 m. n. m.), v nížinách jsou podmínkou výskytu jehličnaté nebo alespoň smíšené lesy. V početnosti v posledních několika desetiletích nedošlo k podstatným změnám, v letech 2001-2003 u nás hnízdilo 200-400 tisíc párů. Naše populace jsou stálé.

2 komentáře u Králíček obecný

  • Ptáčka jsem viděl poprvé – našel zmrzlého ve známé osadě PROUDY u Krňan. ( Oblast Svatojánské proudy – Štěchovická přehrada )

  • Jeden k nám domů dnes zabloudil. Lépe řečeno: havaroval u dveří a nechali jsme ho v pokojíku vzpamatovat. Líbilo se mu u nás, ale otevřené okno se líbilo ještě víc. Byla to milá návštěva. Babice nad Svitavou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
img00004a nasi_ptaci115.jpeg nasi_ptaci126.jpg nasi_ptaci129.jpg nasi_ptaci254.jpg nasi_ptaci381.jpg nasi_ptaci436.jpg nasi_ptaci833.jpg nasi_ptaci2403 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 2birds_b www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most87 most93 most100 most101 most9 most74 P1000716 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most140 most163 most191 most228 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info