Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info 26_4_19_17 27_4_19_3 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_6 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Králíček ohnivý

kralohn

Velikost

Délka: 9-10 cm.
Hmotnost: 5-6 g.

Popis

Králíček ohnivý je drobounký ptáček podobný králíčku obecnému na rozdíl od kterého je celkově pestřejší, kresba hlavy má navíc bílý proužek přes oko a černou uzdičku a zlatožluté opeření ramen. Samec má dvě bílé a jednu černou příčnou křídelní pásku, samice má pouze jednu křídelní pásku, temeno hlavy má žluté a mláďata nemají temeno hlavy zbarvené vůbec.
Hlas – podobný jako u králíčka obecného na rozdíl od kterého však zní pomaleji a stále ve stejné tónové výšce „sisisisisisia“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v jehličnatých lesích v v květnu až červenci dvakrát ročně. Hluboké miskovité hnízdo vybudované z mechů a lišejníků je zavěšeno na spodní straně smrkových větviček.
Samice snáší 8 – 10 bělavých vajec se světle hnědou kresbou na kterých sedí sama po dobu 16 dnů a o mláďata se poté starají oba rodiče rovněž asi 16 dnů.
Potrava – hmyz a pavouci.
Králíček ohnivý je částečně tažný pták, ze zimovišt v jižnější oblasti Evropy se vrací v dubnu a odlétá v říjnu.

Rozšíření

Evropa mimo Skandinávie, Irska, severní poloviny Anglie, pobaltských států, Ruska, Běloruska a Ukrajiny. Dále severozápad Afriky a přilehlé ostrovy a částečně i Malá Asie. Areál se v průběhu 20. století pomalu rozšiřoval k severozápadu (Dánsko 1961, Anglie 1962, Wales 1975, Švédsko 1990). V posledních desetiletích nejsou v početnosti zaznamenány výrazné změny, celoevropská populace čítá přes 3,3 milionu párů. Částečně tažný druh, jižní populace jsou stálé, severní zimují až po jižní hranice areálu druhu.
U nás patří mezi běžně rozšířené druhy, vyskytuje se od nížin až po horní hranici lesa (max 1350 m. n. m. v Jeseníkách). Výraznější mezery ve výskytu jsou pouze v severozápadních a východních Čechách a na střední a jižní Moravě. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 70-140 tisíc párů. Naše populace jsou převážně tažné, zimují na jihu a jihozápadě Evropy, malé množství ptáků zůstává na zimu u nás.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info dravci_13_4_19_21 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 26_4_19_26 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_3 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7862 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7837 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info