atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek216 ptacek606 _dsc0125-881b13a121a80fb1fa170c37b6af7ab12f22cb3c nasi_ptaci153.jpeg nasi_ptaci194.jpg nasi_ptaci812.jpg nasi_ptaci2112 spring-986506_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info most204 www.nasiptaci.info ptaci256 ptaci427
Atlas ptáků

Křepelka polní

krepelpol

Velikost

Délka: 16-18 cm.
Hmotnost: 50-130 g.
Rozpětí:32-35 cm.
Vejce(údaje z ČR).
Výška x šířka:27-34×21-24 mm.
Hmotnost:8,1-8,9 g.

Popis

Křepelka polní je polní kur veliký asi jako kos černý. Je zemitě hnědě zbarvená s podélnými černými a bílými proužky. Samec má na hrdlé černou kresbu, která chybí samicím i mladým jedincům. Při vzletu vydávají křídla značný hřmot. Na hřbětě mají při vzletu viditelné dva žlutavé podélné pásy.
Hlas – bývá reprodukován jako „pět peněz“, ozývá se i za noci.

Ekologie

Hnízdění – žije skrytě v oraništích a na lukách. Většinou je prozradí pouze hlas. Křepelkám zjevně nesvědčí změny ve způsobu obhospodařování zemědělské půdy a jejich stavy ve střední Evropě se v minulých desetiletích výrazně snížily. Dnes je spíše slyšíme v pahorkatinách, kde vliv velkovýroby omezovaly existující přírodní podmínky. Hnízdí v červnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je umístěno na zemi v malém důlku vystlaném stébly ve vegetaci skrývající ji pohledu zhora.
Samice snáší 7 – 14 hnědožlutých, tmavě hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama asi 17 dnů, nekrmivá mláďata poté vodí jeden měsíc.
Potrava – semena různých plevelů, listy rostlin a v létě i hmyz.
Křepelka polní je jediný tažný druh z našich hrabavých. Dovede bez přestávky přeletět Středozemní moře i Saharu až do východní Afriky, během tahu se objevuje na nejrůznějších místech. Táhne jednotlivě i v malých skupinách vždy těsně při zemi a vždy v noci. Ze zimovišť v Africe přilétá počátkem května a odlétá v září až říjnu.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie).

Rozšíření v ČR.

Hnízdí nehojně na většině území,hlavně v nižších a středních polohách,místy však vystupuje i vysoko do hor-nejvýše byla zastižena v Jeseníkách ve 1464 m.n.m.
V 19.století byla u nás velice hojným druhem,počátkem 20.století začal pokles stavů,který vrcholil po roce 1930.Od poloviny 80.let dochází k pozvolnému zvyšování početnosti,tento trend trvá doposud.V letech 2001-03 u nás hnízdilo 5-10 tisíc párů,populace v celé Evropě jsou odhadovány na 2,8 milionu párů.

Význam

V minulosti významná lovná zvěř, v 20. letech minulého století bylo v českých zemích loveno ročně kolem 10000 kusů. V současné době je u nás chráněna, stále se však loví na průtahu a při zimování ve Středomoří.

Zajímavosti

Málo se ví, že její konzumace může být někdy i smrtelně nebezpečná. Někdy totiž zobe semena bolehlavu plamatého (Conium maculatum), čímž se její maso stává smrtelně jedovatým.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek12 dscf5168-b593cbe5fcafd86715a58280f965d419944d1d7a ptacek597 _dsc0125-881b13a121a80fb1fa170c37b6af7ab12f22cb3c nasi_ptaci69.jpeg nasi_ptaci2101 nasi_ptaci2343 autumn-1007318_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info 271a www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci208



Nové foto
most98 most1 P1000685 P1010221 P1010239 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most7 most30 most33 most74 most89 most124 most157 most180 most195 most200 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info