atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek232 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 005-78d0007d3ac05dcae8e388535b6f59de24ac0418 cedar-964605_1280 ptacek660-74551757a6adf6d6d220bd63850c4d8225165e45 nasiptaci.info nasiptaci.info animal-1766761_1920 jay-1893161_1280 P1000747 www.nasiptaci.info most82 most133 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci293 ptaci374 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Křepelka polní

krepelpol

Velikost

Délka: 16-18 cm.
Hmotnost: 50-130 g.
Rozpětí:32-35 cm.
Vejce(údaje z ČR).
Výška x šířka:27-34×21-24 mm.
Hmotnost:8,1-8,9 g.

Popis

Křepelka polní je polní kur veliký asi jako kos černý. Je zemitě hnědě zbarvená s podélnými černými a bílými proužky. Samec má na hrdlé černou kresbu, která chybí samicím i mladým jedincům. Při vzletu vydávají křídla značný hřmot. Na hřbětě mají při vzletu viditelné dva žlutavé podélné pásy.
Hlas – bývá reprodukován jako „pět peněz“, ozývá se i za noci.

Ekologie

Hnízdění – žije skrytě v oraništích a na lukách. Většinou je prozradí pouze hlas. Křepelkám zjevně nesvědčí změny ve způsobu obhospodařování zemědělské půdy a jejich stavy ve střední Evropě se v minulých desetiletích výrazně snížily. Dnes je spíše slyšíme v pahorkatinách, kde vliv velkovýroby omezovaly existující přírodní podmínky. Hnízdí v červnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je umístěno na zemi v malém důlku vystlaném stébly ve vegetaci skrývající ji pohledu zhora.
Samice snáší 7 – 14 hnědožlutých, tmavě hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama asi 17 dnů, nekrmivá mláďata poté vodí jeden měsíc.
Potrava – semena různých plevelů, listy rostlin a v létě i hmyz.
Křepelka polní je jediný tažný druh z našich hrabavých. Dovede bez přestávky přeletět Středozemní moře i Saharu až do východní Afriky, během tahu se objevuje na nejrůznějších místech. Táhne jednotlivě i v malých skupinách vždy těsně při zemi a vždy v noci. Ze zimovišť v Africe přilétá počátkem května a odlétá v září až říjnu.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie).

Rozšíření v ČR.

Hnízdí nehojně na většině území,hlavně v nižších a středních polohách,místy však vystupuje i vysoko do hor-nejvýše byla zastižena v Jeseníkách ve 1464 m.n.m.
V 19.století byla u nás velice hojným druhem,počátkem 20.století začal pokles stavů,který vrcholil po roce 1930.Od poloviny 80.let dochází k pozvolnému zvyšování početnosti,tento trend trvá doposud.V letech 2001-03 u nás hnízdilo 5-10 tisíc párů,populace v celé Evropě jsou odhadovány na 2,8 milionu párů.

Význam

V minulosti významná lovná zvěř, v 20. letech minulého století bylo v českých zemích loveno ročně kolem 10000 kusů. V současné době je u nás chráněna, stále se však loví na průtahu a při zimování ve Středomoří.

Zajímavosti

Málo se ví, že její konzumace může být někdy i smrtelně nebezpečná. Někdy totiž zobe semena bolehlavu plamatého (Conium maculatum), čímž se její maso stává smrtelně jedovatým.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek159 ptacek86 OLYMPUS DIGITAL CAMERA ptacek234 ptacek286 ptacek418 ptacek627 7birds_b nasi_ptaci282.jpg nasi_ptaci346.jpg nasi_ptaci498.jpg nasi_ptaci780.jpg 4birds4 15birds15 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most45 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most161 most210 www.nasiptaci.info ptaci204 ptaci300 ptaci413



Nové foto
ptacek206 ptacek276 ptacek330 ptacek433 3-2-2010-odpoledne-94-caf37242cd4cc9f3ad30de0889ec37d230c9b687 26bird 2622018_birds ptacek454 ptacek501 img00036c-025f04ae3e8b80efea644708382cc67acb4109a3 nasi_ptaci375.jpg nasi_ptaci397.jpg nasi_ptaci514.jpg nasi_ptaci559.jpg nasi_ptaci869.jpg nasi_ptaci874.jpg nasi_ptaci2135 nasi_ptaci2298 bird-984376_1280 tit-785252_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info flight-393505_1920 most22 most35 23bids_2017 most62 most122 most234 ptaci261 www.nasiptaci.info