atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek309 nasi_ptaci6.jpeg nasi_ptaci481.jpg nasi_ptaci515.jpg nasi_ptaci700.jpg nasi_ptaci226 nasi_ptaci2215 nasi_ptaci2307 www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info most100 most197 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Krkavec velký

krkavecob

Velikost

Délka: 54-67 cm.
Rozpětí: 115-130 cm.
Hmotnost: M 1100-1500 g., F 800-1315 g.

Popis

Krkavec velký je pták veliký asi jako káně lesní. Zbarven je celý černě, má tlustý zobák a načepýřené peří pod bradou. V letu je patrný kýlovitý ocas.
Hlas – jasné korrk klong

Ekologie

Hnízdění – Hnízdí na stromech nebo skalách. Začátek hnízdění spadá do února až března, hnízdí jednou ročně. Hnízdo z větví je vystláno mechem, trávou, chlupy apod. Jeho průměr bývá často až 1 m.
Samice snáší 4 – 6 zelenomodrých, tmavě hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu asi 20 – 21 dní, mláďata poté krmí oba rodiče asi 40 dní.
Potrava je rozmanitá – od hmyzu a jiných bezobratlých až po drobné obratlovce a mršiny i různé odpadky.
Krkavec velký je částečně tažný pták (severské populace), u nás je většinou stálý.

Rozšíření

Palearktická a nearktická oblast – Afrika, Evropa, Asie, Severní Amerika. U nás v současné době jsme svědky rychlého pronikání krkavce velkého od východu na západ, v Čechách i ze severu na jih. Na Moravě zahnízdil zhruba po stoleté pauze znovu v roce 1968 u Hukvald. Do Čech pronikl krkavec velký v roce 1972 u Svitav. Od té doby v Čechách zahnízdil už mnohokrát nejen v horách, ale i v nížinách a pronikl až na západní hranici státu.

Zajímavosti

Zaujímá významné místo v mythologii severoamerických domorodých národů. Má pověst vychytralce a zlomyslného žertýře.

Význam

I přes zvyšující se početnost je v Červeném seznamu ČR zařazen v kategorii VU – zranitelný druh.

Rozšíření v ČR.

V minulosti na našem území běžně hnízdil, postupně vymizel ve druhé polovině 19. století. Zhruba po 100 letech bylo první zahnízdění zjištěno v Hukvaldské oboře v roce 1968. Od počátku 70. let se začal objevovat v českém severním pohraničí, současně se z východu a severovýchodu šířil i na Moravu. Tehdy se odhadovalo, že na našem území hnízdí 5-10 párů. Poté se početnost silně zvyšovala, v letech 1985-89 měla naše populace již 250-400 hnízdících párů. V současnosti již obývá mimo bezlesých nížin celou republiku, v letech 2001-03 byly počty odhadovány na 800-1200 párů a stále stoupají.
V posledních 30 letech minulého století došlo stejně jako u nás ke zvětšování areálu a zvyšování početnosti i v celé Evropě. Druh je považován za zabezpečený a nadále přibývající, na území Evropy hnízdí více než 450 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek100 ptacek414 ptacek574 6-1-2015-park-zahradka-55-8e5ec8ba77747b7141dadd49893cbbe3875dcb86 36bird nasi_ptaci18.jpg nasi_ptaci90.jpeg nasi_ptaci200.jpeg nasi_ptaci229.jpg nasi_ptaci410.jpg nasi_ptaci451.jpg nasi_ptaci476.jpg nasi_ptaci708.jpg nasi_ptaci742.jpg nasi_ptaci783.jpg nasi_ptaci788.jpg nasi_ptaci2258 48bird nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 291a www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci405 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
3-2-2010-odpoledne-94-caf37242cd4cc9f3ad30de0889ec37d230c9b687 ptacek82 ptacek373 ptacek400 ptacek293 ptacek629 nasi_ptaci175.jpeg nasi_ptaci190.jpeg nasi_ptaci298.jpg nasi_ptaci334.jpg nasi_ptaci485.jpg nasi_ptaci761.jpg nasi_ptaci2113 nasi_ptaci2162 nasi_ptaci2340 new-1045954_1920 robin-78092_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bird-1703804_1280 bullfinch-1575205_1920-f1d6acbaaa10fcd6acf253d2f4fd5f444568d293 www.nasiptaci.info most62 www.nasiptaci.info ptaci210 ptaci254 ptaci368 ptaci381 kalous29