Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_29 26_4_19_57 26_4_19_26 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas

Kukačka obecná

kukackaob

Velikost

Délka: 32-36 cm.
Rozpětí: 54-60 cm.
Hmotnost: 100-205 g.

Popis

Kukačka obecná je pták velký jako hrdlička zahradní. Samec je šedý, má příčné proužkování na břiše. Samice je naspodu hnědá, nekdy až červenohnědá s příčným proužkováním. V letu se podobá menšímu dravci (krahujec obecný, poštolka obecná). Notoricky známa též kvůli svému hnízdnímu parazitismu.
Hlas – samec melodicky volá v tercii „kukuk“, někdy též drný hlas „hachachah“, samice chechtavě volá „kvikkvikkvikkvik“. Traduje se, že zaslechne-li mladá dívka kukat kukačku (samčí kukuk), má počítat, kolikrát zakuká, za tolik let se vdá.

Ekologie

Výskyt – kukačka se vyskytuje v lesích včech typů, parcích a na loukách se skupinami stromů. U kukačky je vyvinut hnízdní parazitismus, kdy samice kukačky vkládá svá vejce po jednom do hnízd ostatních hmyzožravých pěvců, přičemž se jednotlivé populace specializují na určité druhy pěvců.
Rozmnožování – samice snese v květnu až červenci do cizích hnízd v průměru asi 15 – 20 vajec. Snesené vejce se inkubuje po 12 dnech a mládě vyhodí z hnízda potomky adoptivních rodičů, případně i vejce. Pěstouni krmí mládě na hnízdě 21 – 23 dnů a poté je ještě 3 týdny přikrmují.
Potrava – hmyz.
Kukačka obecná je tažný pták, ze zimovišť v tropické Africe přilétá na přelomu dubna a května a odlétá v srpnu.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie), Australská oblast (Austrálie, Nový Zéland).

Výskyt v ČR.

Běžný druh vyskytující se od nížin až po hřebeny nejvyšších hor. V letech 2001-03 byl početní stav odhadnut na 35-70 tisíc párů (Evropa 4,2 milionů), až na malé výkyvy jsou počty stabilní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 27_4_19_34 26_4_19_57 www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_19 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 2bids_2017 most17



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_24 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_33 www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_28 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info