atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek94 ptacek192 3922018_birds img00036c-025f04ae3e8b80efea644708382cc67acb4109a3 nasi_ptaci325.jpg nasi_ptaci500.jpg nasi_ptaci533.jpg nasi_ptaci2164 nasi_ptaci2443 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most6 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Kvakoš noční

kvak

Velikost

Délka: 58-65 cm.
Rozpětí: 90-100 cm.
Hmotnost: 340-800 g.

Popis

Kvakoš noční je pták veliký jako vrána obecná. Je zavalitý, s krátkýma nohama, silným krkem, velkou hlavou a silným zobákem. Je šedobílý s černým temenem hlavy a záda. Ve svatebním šatě má na hlavě 2 – 4 zahnutá vztyčitelná pera, v prostém šatě tyto pera nemá. Obě pohlaví se navzájem neliší, mláďata jsou světle hnědá s se světlými skvrnami. V letu je charakteristická okrouhlá hlava a křídla. Za potravou létá až za soumraku.
Hlas – v letu pravidelné silné volání „kvak“.

Ekologie

Hnízdění – sporadicky hnízdí v rozsáhlých bažinatých a rybničních územích a lužních lesích při velkých tocích. Hnízdí v koloniích v dubnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je ve tvaru koše postavené z větví a prutů v houští nebo na stromech.
Samice snáší 3 – 5 modrozelených vajec, mláďata jsou schopná letu až po dvou měsících.
Potrava – ryby, žáby a hmyz.
Kvakoš noční je tažný pták, ze zimovišť v Africe přilétá na přelomu dubna a května a odlétá v srpnu až říjnu.

Rozšíření

Euroasie, Amerika a Afrika.

Význam

V Červeném seznamu ČR je zařazen v kategorii EN – druh ohrožený.

Rozšíření v ČR

Pravidelně hnízdí pouze na jižní Moravě a v jižních Čechách. Na Moravě hnízdil na několika místech pravděpodobně už od počátku 20.století, v roce 1932 vznikla kolonie na ostrůvku Zámeckého rybníka, ještě kolem r. 1945 byla jedinou stálou kolonií u nás a je doposud obsazena. Další hnízdiště jsou (nebo byla) hlavně na Znojemsku, Břeclavsku nebo v dolním Podyjí. Z Čech jsou zprávy o jednotlivých zahnízděních od 19. století, první stálá kolonie vznikla v roce 1947 v jižních Čechách na rybníku Malý Tisý, ta zanikla v letech 1982-84. Zárověň ale vznikaly jiné kolonie v okolí a počty hnízdících párů pomalu stoupají dodnes. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-550 párů.
V Evropě se hlavně mezi lety 1970-90 počty snižovaly, v současnosti na celém území hnízdí asi 87 tisíc párů, populace je hodnocena jako zmenšená.

 

Vyhledávání

Vyhledat obrázky pomocí Google
Vyhledat na internetu pomocí Google
Vyhledat na internetu pomocí uBio
Vyhledat v ITIS – Integrated Taxonomic Information System

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek29 29-1-2015-park-5-1-7ffdeef1638845023744a0172a9c9dcbd085db91 nasi_ptaci91.jpg nasi_ptaci157.jpeg nasi_ptaci803.jpg nasi_ptaci849.jpg nasi_ptaci254 nasi_ptaci2135 nasi_ptaci2192 common-pheasant-854865_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info vlcsnap-2016-04-13-14h39m25s033-50990ca6120bd5d8272fcb124aa110c32699530e animal-1766775_1280 golden-eagle-1710670_1920 211a 3bids_2017 P1010215 www.nasiptaci.info most204 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci315 ptaci359 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek221 ptacek238 ptacek556 image-a8cf27830065fb207a03a2ccebf669d4cd2be114 nasi_ptaci35.jpg nasi_ptaci71.jpeg nasi_ptaci137.jpg nasi_ptaci615.jpg nasi_ptaci641.jpg nasi_ptaci284 nasi_ptaci2156 nasi_ptaci2233 nasi_ptaci2250 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info vlcsnap-2016-04-13-14h39m25s033-50990ca6120bd5d8272fcb124aa110c32699530e 20bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci282 ptaci384 29bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info