Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info DSCN7852 DSCN7717 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 27_4_19_41 27_4_19_29 27_4_19_3 www.nasiptaci.info 13_4_19_12 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas

Kvakoš noční

kvak

Velikost

Délka: 58-65 cm.
Rozpětí: 90-100 cm.
Hmotnost: 340-800 g.

Popis

Kvakoš noční je pták veliký jako vrána obecná. Je zavalitý, s krátkýma nohama, silným krkem, velkou hlavou a silným zobákem. Je šedobílý s černým temenem hlavy a záda. Ve svatebním šatě má na hlavě 2 – 4 zahnutá vztyčitelná pera, v prostém šatě tyto pera nemá. Obě pohlaví se navzájem neliší, mláďata jsou světle hnědá s se světlými skvrnami. V letu je charakteristická okrouhlá hlava a křídla. Za potravou létá až za soumraku.
Hlas – v letu pravidelné silné volání „kvak“.

Ekologie

Hnízdění – sporadicky hnízdí v rozsáhlých bažinatých a rybničních územích a lužních lesích při velkých tocích. Hnízdí v koloniích v dubnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je ve tvaru koše postavené z větví a prutů v houští nebo na stromech.
Samice snáší 3 – 5 modrozelených vajec, mláďata jsou schopná letu až po dvou měsících.
Potrava – ryby, žáby a hmyz.
Kvakoš noční je tažný pták, ze zimovišť v Africe přilétá na přelomu dubna a května a odlétá v srpnu až říjnu.

Rozšíření

Euroasie, Amerika a Afrika.

Význam

V Červeném seznamu ČR je zařazen v kategorii EN – druh ohrožený.

Rozšíření v ČR

Pravidelně hnízdí pouze na jižní Moravě a v jižních Čechách. Na Moravě hnízdil na několika místech pravděpodobně už od počátku 20.století, v roce 1932 vznikla kolonie na ostrůvku Zámeckého rybníka, ještě kolem r. 1945 byla jedinou stálou kolonií u nás a je doposud obsazena. Další hnízdiště jsou (nebo byla) hlavně na Znojemsku, Břeclavsku nebo v dolním Podyjí. Z Čech jsou zprávy o jednotlivých zahnízděních od 19. století, první stálá kolonie vznikla v roce 1947 v jižních Čechách na rybníku Malý Tisý, ta zanikla v letech 1982-84. Zárověň ale vznikaly jiné kolonie v okolí a počty hnízdících párů pomalu stoupají dodnes. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-550 párů.
V Evropě se hlavně mezi lety 1970-90 počty snižovaly, v současnosti na celém území hnízdí asi 87 tisíc párů, populace je hodnocena jako zmenšená.

 

Vyhledávání

Vyhledat obrázky pomocí Google
Vyhledat na internetu pomocí Google
Vyhledat na internetu pomocí uBio
Vyhledat v ITIS – Integrated Taxonomic Information System

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7825 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 27_4_19_26 www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_30 13_4_19_49 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most137 most112 most57 most41 most7



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7722 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 13_4_19_46 dravci_13_4_19_47 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info