atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 6222018_birds 30bird www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 8222018_birds 24bird 76bird
Atlas ptáků

Labuť velká

labud

Velikost

Délka: 140-160 cm.
Rozpětí: 200-240 cm.
Hmotnost: M 8,4-15 kg, F 6,6-12 kg.

Popis

Labuť velká je pták větší než husa domácí s dlouhým obloukovitě zahnutým krkem a oranžovým zobákem s hrbolem na kořeni zobáku. Barva těla je bílá, samec a samice se navzájem neliší, mladí jedinci jsou šedobíle skvrnití s šedým zobákem. Létá s pomalými údery křídel vydávajícími daleko slyšitelný hvízdavý zvuk.
Hlas – převážně se neozývá. Při podráždění vydává syčivé zvuky.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí na jezerech a rybnících v dubnu až květnu jednou ročně. Hnízdo je postaveno z proutí a rákosí.
Samice snáší 5 – 8 špinavě hnědožlutých vajec na kterých sedí sama po dobu 35 – 38 dní. Nekrmivá mláďata poté doprovázejí oba rodiče asi dva měsíce.
Potrava – vodní rostliny.
Labuť velká je částečně tažný pták, v zimě se potuluje v širokém okolí a přezimuje na nezamrzajících vodních plochách, mnohdy i ve městech, kde je krmena lidmi.

Možné záměny

Labuť zpěvná (Cygnus cygnus) – zhruba stejně velká, u dospělých ptáků je zobák u hlavy žlutý, zbytek černý, žlutá barva vybíhá klínovitě šikmo dolů dopředu. U mladých ptáků je zobák celý špinavě načervenalý, bez černého zadního okraje.
Labuť malá (Cygnus columbianus) – viditelně menší, přední polovina zobáku je černá, zadní žlutá, rozsah žluté je oproti l. zpěvné menší a je zakončen obloukovitě. U mladých ptáků je zobák špinavě růžový.

Rozšíření

Střední a jižnější části Eurasie od západní Evropy po Dálný východ. Rozšíření na západu areálu je silně ovlivněno polodivokými chovy a vysazováním do volné přírody. Introdukována byla i na východě USA, v Austrálii, na Novém Zélandu a v jižní Africe. V Evropě se počty volně žijících ptáků začaly silně zvyšovat od poloviny 20. století, tento trend i když v menší míře přetrvává do současnosti. Evropská populace čítá necelých 120 tisíc párů.
U nás hnízdí na většině území od nížin po zhruba 700 m. n. m. Do poloviny minulého století v ČR hnízdily páry chované na zámeckých a parkových rybníčcích, ve volné přírodě jen vzácně. Po roce 1950 se druh začal šířit po celém území, od 60. a 70. let velice rychle. Ještě v roce 1966 u nás hnízdilo pouze 24 párů, po 10 letech už byly počty odhadovány na 250-300 párů. Při sčítání v letech 2001-03 byl stav 440-500 párů.

6 komentářů u Labuť velká

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most193 most178 most171 most107 most106 most84 most57 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most60 15bids_2017 2birds_b most97 most90 most86 11birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info DSCN2069