atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 6222018_birds 30bird www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 8222018_birds 24bird 76bird
Atlas ptáků

Lejsek černohlavý

lejsekcernohl

Velikost

Délka: 12-13,5 cm.
Hmotnost: 11-16 g.

Popis

Lejsek černohlavý je pták menší než vrabec domácí. Sameček je ve svatebním šatu kontrastně černobílý, v prostém šatu svrchu šedohnědý s bílou hrudí. Samice je rovněž svrchu šedohnědá s bílou hrudí. Mláďata jsou na svrchu těla skvrnitá.
Hlas – vábení „bitbit“, „tek“, „cr“ aj. Zpěv zní jako žvatlavé „di vrice vrice diple diple“ atd.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí ve starých světlých lesích a parcích v květnu až červnu jednou ročně. Hnízdo je miskovité, postavené ze stébel, kořínků, mechů a srsti v dutinách nebo hnízdních budkách.
Samice snáší 5 – 8 jednobarevně modrozelených vajec na kterých sedí samice po dobu 14 – 16 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po dobu 14 – 17 dní.
Potrava – létající hmyz, v pozdním létě i bobule.
Lejsek černohlavý je tažný pták, ze zimovišť v Africe se vrací na přelomu dubna a května a odlétá na přelomu srpna a září.

Rozšíření

Větší část Evropy, chybí na jihu a jihovýchodě, na západě a jihozápadě je výskyt ostrůvkovitý. V Asii areál sdosahuje po Altaj. V minulém století byly stavy v Evropě stabilní, v posledním desetiletí došlo ke zřetelnému poklesu na severu a západě areálu, ve východních částech zůstaly počty stabilní, nebo místy i rostly. V současnosti na území Evropy hnízdí přes 14 milionů párů. Tažný druh, zimuje v Africe jižně od Sahary.
V ČR je nejhojnější na severu území, směrem k jihu početnosti ubývá. Vyskytuje se spíše od středních poloh výše, max. 1280 m. n. m. v Jeseníkách. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 12-24 tisíc párů, početnost mírně vzrůstá.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most221 most174 most164 most158 most138 most123 most92 most87 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000747 most20 2birds_b most102 most85 261a 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info