atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek187 ptacek320 dsc02968-e125b8ed62ff3a9e89564e68616a059579ada5bc 1322018_birds 22bird nasi_ptaci324.jpg nasi_ptaci548.jpg nasi_ptaci617.jpg nasi_ptaci864.jpg nasi_ptaci210 dudek-5472b51b0cdb3384c5014444eea1eafed33c630e sykorka_nahled_x1366_y768-405842bce0555212b3d65352c167c107bb3e24f3 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most75 ptaci213 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Lejsek malý

lejsekmaly

Velikost

Délka: 11-12 cm.
Hmotnost: 8,5-13 g.

Popis

Lejsek malý je pták menší než vrabec domácí, jehož samec ve svatebním šatě se při povrchním pozorování snadno zamění s červenkou obecnou. Samec má ve svatebním šatě rezavě červené hrdlo a hruď, dvoubarevný černobílý ocas a šedohnědá záda. Samice, mláďata a samec v prostém šatě mají hruď bělavou. Rozdíl od červenky se projevuje v pocukávání křídly a ocasem a krátkými výlety do výše za potravou.
Hlas – vábení je vysoké dvouslabičné „vijé“, zpěv je klesající pomalu znějící řada tónů „tink tink tink ajda ajda ajda vida vida“.

Ekologie

Hnízdění – řídce hnízdí ve starých bukových lesích v květnu a červnu 1x ročně. Hnízdo je miska ze stébel, kořínků mechu a srsti umístěná v polodutinách, dutinách nebo i hnízdních budkách.
Samice snáší 5 – 7 bělavých vajec s rezavě hnědými tečkami na kterých sedí sama po dobu 15 dnů a poté mláďata krmí oba rodiče po dobu asi 14 dnů.
Potrava – hmyz.
Lejsek malý je tažný pták, ze zimovišť přilétá počátkem května a odlétá na přelomu srpna a září.

Rozšíření

Vyskytuje se v pásu od střední Evropy po Kamčatku, Sachalin a severozápadní Čínu. Západní hranice rozšíření probíhá Švédskem, Dánskem, Nizozemím, severním Německem, Rakouskem, jižním Chorvatskem až severním Řeckem. Ve většině evropských států jsou stavy stabilní a druh je považován za zabezpečený-populace čítají přes 3,2 milionu párů. Přísně tažný druh, zimuje v Indii a jihovýchodní Asii.
V České republice je tento druh rozšířen ostrůvkovitě, je zřejmá souvislost s vhodným hnízdním prostředím, především bukovými, popř. i smíšenými lesy. Místy se vyskytuje i v nížinách, většina hnízdišť leží od podhůří do výšek kolem tisíce metrů nadmořské výšky. Zdá se, že stavy u nás rostou, v letech 2001-03 činí odhad 1200-1400 párů, což je proti 80. letům minulého století nárůst o 50%.

1 komentář u Lejsek malý

  • Syn mi řinesl malou sykorku a ja si ted nevím rady co s ní ,poradte jak se o ni postarat aby neumřela,je už opeřená a tak 5 cm velká,děkuji za pomoc.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db nasi_ptaci239.jpg nasi_ptaci322.jpg nasi_ptaci411.jpg nasi_ptaci469.jpg nasi_ptaci518.jpg nasi_ptaci667.jpg nasi_ptaci871.jpg nasi_ptaci2190 nasi_ptaci2300 nasi_ptaci2354 nasi_ptaci2399 nasiptaci.info nasiptaci.info 16bids_2017 P1000716 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most44 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 75bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek2 ptacek31 ptacek402 imgp9357-fc2d280c9fd6b103ec5872a897324aca5fc6285a ptacek395 69bird drozd-zpevny-2-238d22163814d5e2d1f026ee1c7c761d51f546fe 36bird nasi_ptaci252.jpg nasi_ptaci491.jpg nasi_ptaci568.jpg nasi_ptaci638.jpg nasi_ptaci699.jpg nasi_ptaci823.jpg nasi_ptaci226 nasi_ptaci2132 nasi_ptaci2165 nasi_ptaci2301 nasi_ptaci2486 dsc00291-022d6080058aa9c78f4f883a138f914a0df66740 stehlici-9fe707d43cee21e5f7f59129de720e28438fd0c9-025b715229d37399e9cf82b3b78107be08542b4b nasiptaci.info nasiptaci.info vlcsnap-2016-04-11-15h15m57s353-62885cf41e65cd831656c61bd3be702dc0e0720c most20 P1000701 20bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN2041 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info