Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7722 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Lejsek malý

lejsekmaly

Velikost

Délka: 11-12 cm.
Hmotnost: 8,5-13 g.

Popis

Lejsek malý je pták menší než vrabec domácí, jehož samec ve svatebním šatě se při povrchním pozorování snadno zamění s červenkou obecnou. Samec má ve svatebním šatě rezavě červené hrdlo a hruď, dvoubarevný černobílý ocas a šedohnědá záda. Samice, mláďata a samec v prostém šatě mají hruď bělavou. Rozdíl od červenky se projevuje v pocukávání křídly a ocasem a krátkými výlety do výše za potravou.
Hlas – vábení je vysoké dvouslabičné „vijé“, zpěv je klesající pomalu znějící řada tónů „tink tink tink ajda ajda ajda vida vida“.

Ekologie

Hnízdění – řídce hnízdí ve starých bukových lesích v květnu a červnu 1x ročně. Hnízdo je miska ze stébel, kořínků mechu a srsti umístěná v polodutinách, dutinách nebo i hnízdních budkách.
Samice snáší 5 – 7 bělavých vajec s rezavě hnědými tečkami na kterých sedí sama po dobu 15 dnů a poté mláďata krmí oba rodiče po dobu asi 14 dnů.
Potrava – hmyz.
Lejsek malý je tažný pták, ze zimovišť přilétá počátkem května a odlétá na přelomu srpna a září.

Rozšíření

Vyskytuje se v pásu od střední Evropy po Kamčatku, Sachalin a severozápadní Čínu. Západní hranice rozšíření probíhá Švédskem, Dánskem, Nizozemím, severním Německem, Rakouskem, jižním Chorvatskem až severním Řeckem. Ve většině evropských států jsou stavy stabilní a druh je považován za zabezpečený-populace čítají přes 3,2 milionu párů. Přísně tažný druh, zimuje v Indii a jihovýchodní Asii.
V České republice je tento druh rozšířen ostrůvkovitě, je zřejmá souvislost s vhodným hnízdním prostředím, především bukovými, popř. i smíšenými lesy. Místy se vyskytuje i v nížinách, většina hnízdišť leží od podhůří do výšek kolem tisíce metrů nadmořské výšky. Zdá se, že stavy u nás rostou, v letech 2001-03 činí odhad 1200-1400 párů, což je proti 80. letům minulého století nárůst o 50%.

1 komentář u Lejsek malý

  • Syn mi řinesl malou sykorku a ja si ted nevím rady co s ní ,poradte jak se o ni postarat aby neumřela,je už opeřená a tak 5 cm velká,děkuji za pomoc.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
dravci_13_4_19_2 www.nasiptaci.info 26_4_19_5 26_4_19_15 26_4_19_19 26_4_19_53 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_8 20_5_19_11 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7805 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info