Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info DSCN7852 DSCN7717 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 27_4_19_41 27_4_19_29 27_4_19_3 www.nasiptaci.info 13_4_19_12 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas

Lejsek šedý

lejseksedy

Velikost

Délka: 13,5-15 cm.
Hmotnost: 12-20,5 g.

Popis

Lejsek šedý je pták velký jako vrabec domácí. Vrch těla je šedohnědý, spodek bělavý se slabými, tmavými, podélnými proužky na hrudi a temeni hlavy. Pohlaví se navzájem neliší, mláďata mají na zádech světle lemované peří, takže vypadají skvrnitě.
Lejsek šedý zpravidla vysedává na vyvýšených místech, často pocukává ocasem a křídly a vzlétá několik metrů do výšky a lapá hmyz.
Hlas – vábení je ostré „pst“, varování „tektek“.

Ekologie

Hnízdění – hojně se vyskytuje v zahradách, parcích, na okrajích lesů, často i v obcích. Hnízdí v květnu až červenci 1 – 2 krát ročně. Hnízdo je miskovité ze stébel, kořínků, mechu a srsti. Bývá umístěno zpravidla v otevřené dutině, často i na římsách střech.
Samice snáší zpravidla 5 bílých, šedě a rezavě skvrnitých vajec na kterých oba rodiče sedí po dobu 12 – 13 dnů a mláďata krmí též oba rodiče po dobu 13 – 14 dnů.
Potrava – létající hmyz a bobule.
Lejsek šedý je tažný pták, ze zimovišť v Africe se vrací na přelomu dubna a května a odlétá na přelomu srpna a září.

Rozšíření

Téměř celá Evropa, severozápad Afriky, západní, jihozápadní až střední Asie. V Evropě se početnost již od 60. let minulého století snižovala (v některých zemích včetně ČR až o 25 %), v 90. letech se pokles zastavil a ve většině evropských států jsou počty stabilní nebo i pomalu stoupají. V současnosti v celé Evropě hnízdí více než 14 milionů párů. Tažný druh, zimuje v tropické a jižní Africe, východní populace na jihu Arabského poloostrova a v severní Indii.
V České republice hnízdí celkem rovnoměrně na celém území i když jeho hustota není nikde vysoká. Vyskytuje se od nížin a pahorkatin, kde je relativně hojnější až po zhruba 750 m. n. m. , výše vystupuje jen vzácně-max 1340 m. n. m. na Pančavské louce v Krkonoších. Jako v téměř celé Evropě, tak i u nás od konce minulého století početnost mírně stoupá, v letech 2001-2003 u nás hnízdilo 40-80 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7825 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 27_4_19_26 www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_30 13_4_19_49 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most137 most112 most57 most41 most7



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7722 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 13_4_19_46 dravci_13_4_19_47 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info