Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7754 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Lelek lesní

lelekles

Velikost

Délka: 24-28 cm.
Rozpětí: 52-59 cm.
Hmotnost: 70-100 g.

Popis

Lelek lesní je pták veliký jako kos černý. Má velkou hlavu a oči, kraťoučký zobák. Zbarven je podobně jako stromová kůra, samec má bílé skvrny na křídlech a ocase. Křídla jsou poměrně dlouhá a lelek s nimi při letu hlasitě plácá. Lelek lesní je noční pták, který přes den sedí nehnutě přitisknutý podélně k větvi stromu.
Hlas – večer a v noci dlouhé vrčivé „errrerrrrerrr“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v suchých jehličnatých lesích, na vřesovištích a na okrajích lesů. Hnízdí v květnu až červenci dvakrát ročně. Nestaví hnízdo.
Samice snáší 2 podélná hnědě mramorovaná vejce na zem do důlku bez jakékoliv podložky. Na vejcích sedí oba rodiče po dobu 17 – 20 dnů.
Potrava – různý noční hmyz, především můry
Lelek lesní je tažný pták, ze zimovišť v Africe se vrací na přelomu dubna a května a odlétá v září.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie).

Význam

V novém Červeném seznamu je zařazen do kategorie EN – ohrožený druh.

Výskyt v ČR

Naše území obývá mozaikovitě do výšek cca 650 m. n. m., ale jen vzácně pravidelně a ve větším počtu. Počty neustále klesají, v letech 1985-89 byl počet hnízdících párů odhadnut na 600-1200 párů, v letech 2001-03 na 400-700 párů.
Přísně tažný druh, naše populace odlétají od poloviny září do zimovišť ležících převážně v Africe jižně od rovníku, vracejí se od poloviny dubna s maximem v květnu.
Početnost klesá od konce 50. let minulého století v celé Evropě, v současnosti zde hnízdí více než 470 tisíc párů.

2 komentáře u Lelek lesní

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info dravci_13_4_19_34 13_4_19_30 www.nasiptaci.info 26_4_19_18 27_4_19_26 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_15 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7863 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info