atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info kalous27 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 44bird www.nasiptaci.info 32bird nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 7222018_birds DSCN2071
Atlas

Linduška horská

lindhorVelikostDélka: 15,5-17 cm.

Hmotnost: 17-28 g.

Popis

Linduška horská je pták veliký jako vrabec domácí, ale štíhlejší s dosti vysokými tmavými nohami. Samec ve svatebním šatě má načervenalou hruď bez proužků, šedohnědá záda a bílý proužek přes oko. Samice a samec v prostém šatě mají hruď podélně čárkovanou. Mláďata mají navíc tmavší skvrny. Létá v poněkud těžkopádně v krátkých obloucích.
Hlas – vábení „pssi“ nebo „cíp“, píseň se skládá z řady „cip cip cip“, v toku zpívá v třepotavém letu.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v horách na horských loukách a v pásmu kleče. Hnízdí v květnu až červenci jednou až dvakrát ročně. Hnízdo je ze stébel a kořímků a je schované v trhlinách mezi trsy trávy či v kamení.
Samice snáší 4 – 5 šedobílých silně skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu 14 -16 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po donu asi 15 dnů.
Potrava – hmyz.
Linduška horská je tažný pták přezimující v jižní Evropě, odkud se vrací na přelomu března a dubna a odlétá v září.

Rozšíření

Velice rozlehlý, ale rozkouskovaný areál (viz taxonomie), obývá především skalnatá mořská pobřeží a hory. Druh je částečně stálý, ptáci se pouze na zimu stahují do údolí, menší část se stěhuje poněkud jižněji od hnízdišť. Evropská populace je stabilní, odhadována je na více než 640 tisíc hnízdících párů. U nás pravidelně v malém počtu hnízdí ve vysokých horských polohách (nad 800 m.n.m.) v Krkonoších, v Jeseníkách, na Kralickém Sněžníku a v Moravských Beskydech. Jednotlivá zahnízdění v dalších pohořích jsou vyjímečná. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 80-130 párů, což je oproti sčítání z let 1985-89 pokles o zhruba 70%.

Význam

V posledních desetiletích silně ubývající druh, v Červeném seznamu ČR je v kategorii CR – druh kriticky ohrožený.

2 komentáře u Linduška horská

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most168 most161 most160 most151 most142 most109 most108 most107 most59 most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000696 17bids_2017 13bids_2017 most96 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info 13a_2019_2 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info