atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek594 img00001c-32eedefde3b28710bac9d4aad2bbc4f641fe256a _dsc0976-f77a0d81c011343e015197429d94491c3f7c320e cimg1941-86fdfa3eb9794260b9a22152d7fd62e09311abf6 nasi_ptaci74.jpg nasi_ptaci484.jpg nasi_ptaci2148 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info birds-217590_1920 www.nasiptaci.info most150 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 50bird
Atlas ptáků

Linduška horská

lindhorVelikostDélka: 15,5-17 cm.

Hmotnost: 17-28 g.

Popis

Linduška horská je pták veliký jako vrabec domácí, ale štíhlejší s dosti vysokými tmavými nohami. Samec ve svatebním šatě má načervenalou hruď bez proužků, šedohnědá záda a bílý proužek přes oko. Samice a samec v prostém šatě mají hruď podélně čárkovanou. Mláďata mají navíc tmavší skvrny. Létá v poněkud těžkopádně v krátkých obloucích.
Hlas – vábení „pssi“ nebo „cíp“, píseň se skládá z řady „cip cip cip“, v toku zpívá v třepotavém letu.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v horách na horských loukách a v pásmu kleče. Hnízdí v květnu až červenci jednou až dvakrát ročně. Hnízdo je ze stébel a kořímků a je schované v trhlinách mezi trsy trávy či v kamení.
Samice snáší 4 – 5 šedobílých silně skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu 14 -16 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče po donu asi 15 dnů.
Potrava – hmyz.
Linduška horská je tažný pták přezimující v jižní Evropě, odkud se vrací na přelomu března a dubna a odlétá v září.

Rozšíření

Velice rozlehlý, ale rozkouskovaný areál (viz taxonomie), obývá především skalnatá mořská pobřeží a hory. Druh je částečně stálý, ptáci se pouze na zimu stahují do údolí, menší část se stěhuje poněkud jižněji od hnízdišť. Evropská populace je stabilní, odhadována je na více než 640 tisíc hnízdících párů. U nás pravidelně v malém počtu hnízdí ve vysokých horských polohách (nad 800 m.n.m.) v Krkonoších, v Jeseníkách, na Kralickém Sněžníku a v Moravských Beskydech. Jednotlivá zahnízdění v dalších pohořích jsou vyjímečná. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 80-130 párů, což je oproti sčítání z let 1985-89 pokles o zhruba 70%.

Význam

V posledních desetiletích silně ubývající druh, v Červeném seznamu ČR je v kategorii CR – druh kriticky ohrožený.

2 komentáře u Linduška horská

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek301 ptacek431 ptacek561 p4-d04b10e5424ac996b49d78076e9f5dd8fdc79d14 nasi_ptaci230.jpg nasi_ptaci283.jpg nasi_ptaci604.jpg nasi_ptaci793.jpg nasi_ptaci2189 nasi_ptaci2383 coal-953316_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info animal-1766760_1920 golden-eagle-50713_1280 35birds_b 17bids_2017 www.nasiptaci.info most167 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek210 ptacek297 39bird ptacek241 ptacek488 nasi_ptaci743.jpg nasi_ptaci196.jpg nasi_ptaci216.jpg nasi_ptaci382.jpg nasi_ptaci399.jpg nasi_ptaci447.jpg nasi_ptaci494.jpg nasi_ptaci504.jpg nasi_ptaci612.jpg nasi_ptaci834.jpg nasi_ptaci842.jpg nasi_ptaci2220 nasi_ptaci2241 4822018_birds magpie-600266_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info cimg2417-2777266c18d507912e62a43959ce38b89d82dd43 www.nasiptaci.info most71 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci408 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info