Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_29 26_4_19_57 26_4_19_26 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas

Linduška lesní

lin_les

Velikost

Délka: 14-16 cm.
Hmotnost: 15-29 g.

Popis

Linduška lesní je pták veliký jako vrabec domácí, má olivově hnědá záda a černými podélnými proužky, žlutavou hruď, hrdlo po stranách mohutně proužkované a světlý proužek přes oko. Samice a samec se navzájem neliší, mláďata jsou svrchu těla silně proužkovaná. Létá v obloucích zpravidla ze stromu na strom.
Hlas – vábení „síb“ nebo „psíí“, zpívá krátkého letu, při vzletu vydává „cicicicvisvisvis“ a po dosažení vrcholu klesá zpět s poloroztaženými křídly a vztyčeným ocasem a ozývá se hlasitým „ciá ciá ciá ciá“.
Vrch těla zbarvený jako u skřivana, bílé lemy křídelních krovek tvoří na křídle dvě úzké pásky, krajní ocasní pera mají bílé vnější prapory. Hrdlo je bělavé, prsa světle okrová, tmavěji skvrnitá, ostatní spodina těla nažloutle bělavá. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladí ptáci mají hnědší vrch těla a tmavší, více skvrnité vole.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí převážně na pasekách a okrajích lesů, na loukách se skupinami stromů, vřesovištích a pod. Hnízdí v květnu až červenci jednou ročně. Hnízdo ze stébel a mechu je umístěno na zemi v trsu trávy nebo ve křoví.
Samice snáší asi 5 šedobílých vajec s jemně hnědými skvrnami na kterých sedí sama po dobu 12 – 13 dnů a o mláďata se poté starají oba rodiče po dobu 12 dnů.
Potrava – hmyz.
Linduška lesní je tažný pták, ze zimovišť v Africe přilétá na přelomu dubna a května a odlétá v září.

Rozšíření

Evropa mimo Islandu, jihu Španělska a středomořských ostrovů. Dál na východ je rozšířena přes Sibiř až k jezeru Bajkal a ve dvou cípech ke Kaspickému moři a k Himaláji. Tažný druh, zimuje v Africe, menší počty i ve Střední Asii a ve Středomoří. Evropská populace je celkem stabilní, čítá více než 27 miliónů párů.
U nás je rozšířena na většině území od nížin až po subalpínské pásmo hor. Hnízdění je doloženo i na Sněžce ve výšce 1500 m. n. m. Početní stavy se pomalu snižují (na sledovaných lokalitách asi o 1,4% ročně), v letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-900 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 27_4_19_34 26_4_19_57 www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_19 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 2bids_2017 most17



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_24 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_33 www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_28 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info