Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_29 26_4_19_57 26_4_19_26 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas

Luňák hnědý

lunak-hnedy-1

Velikost

Délka: 50-60 cm.
Rozpětí křídel: 130-155 cm.
Hmotnost: 750-950 g.
Vejce.
Výška x šířka:47-61×37-47 mm.
Hmotnost:kolem 58 g.

Popis

Velikosti káně, delší, slabě vykrojený ocas. Celkově je tmavohnědý , se světlejší hlavou.

Ekologie

Obývá lesnaté oblasti v blízkosti vod. Hnízdo staví vždy na stromech. Od poloviny dubna snáší 2-5 vajec, sedí oba rodiče nejčastěji 31-32 dní. Mláďata z hnízda vyvádí po 42-45 dnech.
Potrava – vyhledává hlavně mršiny, méně často loví drobné obratlovce a větší hmyz. Dokáže o potravu i obrat jiné dravce.
Naše populace jsou tažné, zimují až v tropické Africe, kam odlétají už od poloviny srpna. Vracejí se v dubnu – velice vzácně můžou jednotlivé kusy přezimovat u nás.

Rozšíření

Mimo Ameriku je rozšířen na všech světadílech.
M. migrans migrans – Evropa mimo Skandinávie a V. Británie. Celá Asie, mimo severu a Oceánie.
V ČR pravidelně v počtu cca 50 párů hnízdí. Hlavní oblasti výskytu jsou jižní Morava a jižní Čechy. Mimo to přes naše území migrují severnější populace.

Význam

V přírodě je prospěšný odstraňováním mršin. Vzhledem ke způsobu obstarávání potravy je silně ohrožen kladením otrávených návnad.

Chov

V zoologických zahradách bývá luňák hnědý poměrně častým chovancem. Lze je chovat ve voliérách ve společnosti menších druhů ptáků. Často vysedávají na vysokých stromech a pozorují okolí. Při vyrušení dokáží dlouho kroužit, pokud jim to voliéra umožňuje. Na hnízdění jim musíme poskytnout vhodnou podložku, na kterou začnou snášet klacíky, stébla trávy, ptačí peří i jiné materiály. K rozmnožování v zajetí dochází poměrně často. Luňáci se krmí hovězím masem, kuřaty, drobnými hlodavci, dále dostávají sladkovodní ryby a občas kousek slepice nebo králíka. Pokud se chovají ve společnosti jiných ptáků přiživují se i na jejich potravě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 27_4_19_34 26_4_19_57 www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_19 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 2bids_2017 most17



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_24 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_33 www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_28 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info