atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek10 ptacek46 ptacek169 ptacek321 img_3735ptacek-f43970f668409027f00b705cb4dc21f12d345f61 ptacek595 nasi_ptaci47.jpeg nasi_ptaci240.jpg nasi_ptaci582.jpg nasi_ptaci2328 nasi_ptaci2401 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Moták pilich

pilich

Velikost

Délka: 43-52 cm.
Rozpětí křídel: 100-120 cm.
Hmotnost: 320-450 g.
Vejce (data z býv. Československa).
Výška x šířka: 43-51,5×34-39 mm.
Hmotnost: 23-34 g.

Popis

Velice podobný m.lužnímu a m. stepnímu. Dospělý samec je šedý, má bílý neskvrnitý spodek těla a kostřec. Široké černé konce křídel. Samice jsou tmavší, s výrazně bílým kostřecem, spodek těla je bělavý svýrazným skvrněním.

Ekologie

Obývá otevřené krajiny v rovinách a pahorkatinách. Hnízdo staví vždy na zemi, preferuje podmáčené louky, pole a různé mokřady. Méně často hnízdí i na mokrých lesních pasekách, nebo i ve smrkových porostech. Na přelomu dubna a května začíná snášet 3-6 vajec. Sedí na nich 29-31 dní, po 5-6 týdnech jsou mláďata vyváděna z hnízda. Dožívají se až 16 let.
Potrava – hlavně drobní až středně velcí obratlovci, požírá i větší hmyz a mršiny.

Rozšíření

Holarktický typ rozšíření.
C.c.cyaneus – prakticky celá Evropa a mimo nejsevernějších oblastí severní polovina Asie. V Evropě hnízdí cca 24000 párů.
V ČR hnízdí roztroušeně na většině území, pravidelně protahuje a přezimuje. V současnosti hnízdí nejvyšší počty na jihozápadě našeho území. Početnost u nás výrazně kolísá, zhruba u nás hnízdí 50-100 párů.
Naše populace jsou převážně tažné, zimují ve Středomoří a v severní Africe. Spolu se severnějšími populacemi u nás zimuje 700-1500 jedinců.

Význam

V současnosti je největším problémem vysoušení, a tím pádem zánik, potencionálních hnízdišť.

1 komentář u Moták pilich

  • Dobrý den,
    o velikonočních svátcích jsme v okolí obce Kladrub, Libice nad Doubravou pozorovali ptáka, kterého jsme později idenntifikovali jako Motáka pilicha. Vidět byl hlavně v ranních a pak později odpoledních hodinách. Zaujala nás jeho velikost, zbarvení a hlavně zvláštní způsob letu. Jelikož se u nás, máme tam chalupu, ještě nikdy takový pták nevyskytoval, velice nás zaujal. Doufáme, že se tam usadí, klid a jistě hodně vhodné potravy by měl v okolí dostatečně. Bohužel se nám ho nepodařilo vyfotografovat.
    Zdraví V.Kvitová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek97 ptacek247 ptacek502 sam_3271-aafdd2d8509574b0988b85a90d0b3fae79926334 nasi_ptaci225.jpg nasi_ptaci324.jpg nasi_ptaci778.jpg nasi_ptaci791.jpg nasi_ptaci2176 nasi_ptaci2182 nasi_ptaci2272 nasi_ptaci2290 star-649707_1920 ptaci177 nasiptaci.info nasiptaci.info 13birds_b www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most95 most7 most34 most78 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most20 most55 most117 most200 most212 most232 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info