atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek135 ptacek147 ptacek353 img_3735ptacek-f43970f668409027f00b705cb4dc21f12d345f61 nasi_ptaci27.jpeg nasi_ptaci529.jpg nasi_ptaci558.jpg nasi_ptaci2265 nasi_ptaci2494 nasiptaci.info vlcsnap-2016-04-13-14h39m25s033-50990ca6120bd5d8272fcb124aa110c32699530e most29 3bids_2017 www.nasiptaci.info most36 www.nasiptaci.info ptaci404 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Moudivláček lužní

moudivlacekluz

Velikost

Délka: 10-12 cm.
Hmotnost: 8-11,5 g.

Popis

Světle šedá hlava s černým proužkem z čela přes oko do příuší, kde se rozšiřuje. Světle šedé jsou i šíje a krk, hřbet je kaštanově hnědý, stejně jako křídelní krovky, kostřec šedohnědý, letky a rýdovací pera černohnědá. Brada, hrdlo a vole bílé, ostatní spodina těla okrově bělavá, na prsou až narudlá a po stranách jemně rudohnědě skvrněná. Samice má méně živé barvy, u mladých ptáků chybí černý proužek přes oko a mají světlejší hřbet.

Ekologie

Životním prostředím tohoto druhu jsou rákosiny, keřové a stromové porosty kolem vod. Ze zimovišť se vrací od začátku března do května, maximum příletů spadá na přelom března a dubna. Zpět se vracejí od září do října, menší část zůstává do listopadu a vyjímečně jednotliví ptáci přezimují.
Hnízdí 1-2x do roka. Hnízdo je vakovitá stavba s bočním vchodem v horní části zavěšená na slabých koncích větví. Základním materiálem jsou lýkovitá vlákna divokého chmele nebo kopřiv, stěny jsou vyplétány plstnatými nažkami topolů nebo vrb. Od začátku dubna do konce června snáší 5-8 (4-11) vajec, sedí pouze samice 14-15 dní. Samotná samice se stará i o mláďata v hnízdě, ta ho opuštějí po 17-20 dnech, dalších až 5 dní se vracejí do hnízda nocovat. Pohlavně dospívají ve druhém kalendářním roce.
Potravu tvoří převážně drobní bezobratlí (housenky motýlů, brouci, pavouci apod.) lovení v porostech rákosu nebo orobince. V zimních měsících se živí i drobnými semeny, převažuje rákos.

Rozšíření

Areál tohoto druhu se táhne od severozápadní, střední a jižní Evropy přes Malou Asii na východ po Korejský poloostrov a jih Japonska. Jižní populace jsou stálé, ptáci ze severu areálu jsou z větší části tažní, zimují v jižních částech areálu druhu. V Evropě došlo od 50. let minulého století k několika vlnám šíření na sever a západ, chybí doposud na britských ostrovech, ve větší části Francie a Skandinávie. V současnosti je druh považován za zabezpečený, početní stavy jsou celkem stabilní-více než 210 tisíc párů.
Na naše území se tento druh rozšířil počátkem minulého století, další vlna proběhla mezi lety 1940-60,a i v pozdějších letech se zvyšoval počet obsazených kvadrátů. V současnosti jsou hlavními oblastmi výskytu Polabí, Poohří, Podkrušnohoří, jihočeské rybniční pánve, jižní a střední Morava a okolí Ostravy. Rozšířen je především v nížinách, do vyšších poloh vystupuje vzácně, max. 750 m. n. m. na Šumavě. Naše populace jsou tažné, k přezimování jednotlivých ptáků dochází vzácně. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 2500-5000 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek73 ptacek21 ptacek215 vojtech_novotny_152779-42acb8abbabde0775ca2d3ce0652702ecd25b28a 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 img00071b-f399d937f72b27b48a2c43bfbfe260d0cbc74dcb nasi_ptaci743.jpg 2222018_birds nasi_ptaci25.jpeg nasi_ptaci104.jpg nasi_ptaci119.jpg nasi_ptaci426.jpg nasi_ptaci534.jpg nasi_ptaci541.jpg nasiptaci.info 24birds_b www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci279 ptaci355 8122018_birds kalous5 www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek330 ptacek412 ptacek611 ptacek612 ptacek613 ptacek622 img00036c-025f04ae3e8b80efea644708382cc67acb4109a3 jerabek-lesni-cd9d91503d3855be06d7b847636b3cbc4c175f84 dsc_0032-d8a57c5361f0cbc3d053a0ea683333a1a2fba033 nasi_ptaci364.jpg nasi_ptaci430.jpg nasi_ptaci494.jpg nasi_ptaci2154 nasi_ptaci2352 nasi_ptaci2421 img_0250-brhlik-lesni-2-f6ac50b602923edfc3c886238257766b45cc0d43 red-bellied-woodpecker-941325_1280 star-649707_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 21bird small-birds-1046540_1920 most93 most18 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci330 ptaci341 3522018_birds kalous15 kalous7 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info