atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek95 ptacek312 ptacek352 161a nasi_ptaci139.jpg nasi_ptaci189.jpg nasi_ptaci319.jpg nasi_ptaci580.jpg nasi_ptaci685.jpg nasi_ptaci2147 www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most64 www.nasiptaci.info most157
Atlas ptáků

Moudivláček lužní

moudivlacekluz

Velikost

Délka: 10-12 cm.
Hmotnost: 8-11,5 g.

Popis

Světle šedá hlava s černým proužkem z čela přes oko do příuší, kde se rozšiřuje. Světle šedé jsou i šíje a krk, hřbet je kaštanově hnědý, stejně jako křídelní krovky, kostřec šedohnědý, letky a rýdovací pera černohnědá. Brada, hrdlo a vole bílé, ostatní spodina těla okrově bělavá, na prsou až narudlá a po stranách jemně rudohnědě skvrněná. Samice má méně živé barvy, u mladých ptáků chybí černý proužek přes oko a mají světlejší hřbet.

Ekologie

Životním prostředím tohoto druhu jsou rákosiny, keřové a stromové porosty kolem vod. Ze zimovišť se vrací od začátku března do května, maximum příletů spadá na přelom března a dubna. Zpět se vracejí od září do října, menší část zůstává do listopadu a vyjímečně jednotliví ptáci přezimují.
Hnízdí 1-2x do roka. Hnízdo je vakovitá stavba s bočním vchodem v horní části zavěšená na slabých koncích větví. Základním materiálem jsou lýkovitá vlákna divokého chmele nebo kopřiv, stěny jsou vyplétány plstnatými nažkami topolů nebo vrb. Od začátku dubna do konce června snáší 5-8 (4-11) vajec, sedí pouze samice 14-15 dní. Samotná samice se stará i o mláďata v hnízdě, ta ho opuštějí po 17-20 dnech, dalších až 5 dní se vracejí do hnízda nocovat. Pohlavně dospívají ve druhém kalendářním roce.
Potravu tvoří převážně drobní bezobratlí (housenky motýlů, brouci, pavouci apod.) lovení v porostech rákosu nebo orobince. V zimních měsících se živí i drobnými semeny, převažuje rákos.

Rozšíření

Areál tohoto druhu se táhne od severozápadní, střední a jižní Evropy přes Malou Asii na východ po Korejský poloostrov a jih Japonska. Jižní populace jsou stálé, ptáci ze severu areálu jsou z větší části tažní, zimují v jižních částech areálu druhu. V Evropě došlo od 50. let minulého století k několika vlnám šíření na sever a západ, chybí doposud na britských ostrovech, ve větší části Francie a Skandinávie. V současnosti je druh považován za zabezpečený, početní stavy jsou celkem stabilní-více než 210 tisíc párů.
Na naše území se tento druh rozšířil počátkem minulého století, další vlna proběhla mezi lety 1940-60,a i v pozdějších letech se zvyšoval počet obsazených kvadrátů. V současnosti jsou hlavními oblastmi výskytu Polabí, Poohří, Podkrušnohoří, jihočeské rybniční pánve, jižní a střední Morava a okolí Ostravy. Rozšířen je především v nížinách, do vyšších poloh vystupuje vzácně, max. 750 m. n. m. na Šumavě. Naše populace jsou tažné, k přezimování jednotlivých ptáků dochází vzácně. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 2500-5000 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek321 ptacek338 ptacek351 imgp8702-0db4096d43d0727abb555dd6e551364d23019335 wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db nasi_ptaci224.jpg nasi_ptaci535.jpg nasi_ptaci846.jpg nasi_ptaci28 nasi_ptaci2335 nasi_ptaci2445 www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 24bids_2017 most143 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most27 most34 most50 most78 most82 P1010215 P1010241 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most67 most71 most113 most114 most129 most141 most181 most184 most209 most210 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info