atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 6222018_birds 30bird www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 8222018_birds 24bird 76bird
Atlas ptáků

Orel mořský

orelmor

Velikost

Délka: 65-92 cm.
Rozpětí křídel: 200-245 cm.
Hmotnost: samec-3500 až 5100 g.
samice-5000 až 8000 g, vyjímečně až více než 10 kg.
Vejce.
Výška x šířka:66-84×53-63 mm.
Hmotnost:141-145 g.

Popis

Největší orel, kterého můžeme u nás pozorovat. Je celý hnědý, dospělí ptáci mají bílý ocas a žlutý zobák. Mladé kusy mají zobák černý, mají světlé skvrny, plně vybarveni jsou pátým rokem života.

Ekologie

Vyskytuje se především v okolí větších vodních ploch. V našich podmínkách hnízdí výhradně na stromech. Hnízdo každoročně přistavují, může být vysoké až 2m a vážit několik set kg. Od února snáší většinou 1-2 vejce, sedí na nich 35-46 dní. Hnízdní péče trvá 70-75 dní, obvykle bývá vyvedeno jen jedno mládě.
Potrava: hlavně ryby a vodní ptáci, méně často savci. Hlavně v zimě vyhledává často mrtvé kusy.
Ve volné přírodě prokázán nejvyšší věk 34 let, v zajetí 42.

Rozšíření

Palearktický typ rozšíření. V západní Evropě vzácný, směrem k východu se početnost zvyšuje. Areál druhu pokračuje dál širokým pásem až k východnímu pobřeží Asie.
V Čechách posladní hnízdiště zanikla v polovině 19.století, na jižní Moravě hnízdil do 20.let dvacátého století. Až do r.1984,kdy bylo doloženo první (neúspěšné) hnízdění, bylo naše území pravidelným zimovištěm. V letech 1978-85 bylo na třeboňsku vypuštěno 9 ptáků z umělých odchovů. První úspěšné hnízdění bylo zaznamenáno v r.1986. Počet hnízdících párů se postupně zvyšoval – i proto, že začali hnízdit ptáci z původně zimujících populací. Postupně byly obsazeny i další oblasti – Českobudějovicko, Českolipsko, jižní Morava. Na začátku 21.století u nás hnízdilo 25-30 párů a zimovalo i více než 100 jedinců. K roku 2007 vzrostla početnost až na zhruba 50 hnízdících párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most219 most215 most210 most185 most154 most127 most120 most60 most44 most36 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000628 6bids_2017 32birds_b most13 331a



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info