atlas našich ptáků
Fotogalerie
dscf5187-b265249642d56fb41a0c369acecd96fe4e3d4413 cimg1941-86fdfa3eb9794260b9a22152d7fd62e09311abf6 006-f5dd605b4b1d54f7185e51c3b1f57ec64dc2d1ee drozd-zpevny-1-6027a629f3b956a937230f7606cb8486d13c4635 nasi_ptaci535.jpg nasi_ptaci664.jpg nasi_ptaci733.jpg nasi_ptaci27 nasi_ptaci2458 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 40birds_b P1000648 www.nasiptaci.info most64 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Ostříž lesní

ostrizles

Velikost

Délka: 30-35 cm.
Rozpětí: 75-85 cm.
Hmotnost: 180-300 g.
Vejce.
Výška x šířka:36-47×30-36 mm.
Hmotnost:22-26 g.

Popis

Obě pohlaví jsou zdarvená stejně. Vrch těla je tmavý, hlava černobílá s výrazným černým vousem. Spodek těla je světlý, skvrnitý,kalhotky a spodní krovky ocasní jsou zbarveny do rezava.

Ekologie

Vyskytuje se hlavně v menších lesích, které se střídají s otevřenou krajinou, často v okolí vod. V dubnu,po návratu ze zimovišť, obsazuje stará hnízda, hlavně po krkavcovitých a jiných dravcích. V květnu a červnu snáší 2-4 vejce, na kterých sedí oba rodiče 28-30 dní. Hnízdní péče trvá až 35 dní, pak jsou ještě mláďata krmena v okolí hnízda. Od srpna začínají odlétat do zimovišť, nejdéle se u nás zdrží do konce října.
Potravu tvoří téměř výhradně létající hmyz a drobní ptáci. Loví za prudkého letu, a to i kořist sedící na zemi.

Možné záměny

Ostříži se podobá dřemlík tundrový (Falco columbarius) – liší se kontrastní kresbou hlavy a každý se vyskytuje v jiném ročním období.

Rozšíření

Ostříž lesní obývá celou Evropu mimo větší části V. Británie a Skandinávie. V Evropě hnízdí cca 55000 párů. Jedná se o přísně tažný druh,zimuje v tropické Africe.
U nás hnízdí řídce na celém území do výšky zhruba 1000 m.n.m. Hustěji je osídlen jih a východ republiky. Počet u nás hnízdících párů je kolem 200.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek349 ptacek355 ptacci-004-adf140234a16b1d9f39e7c695910e0bd245497ba ptacek227 ptacek618 nasi_ptaci219.jpg nasi_ptaci385.jpg nasi_ptaci663.jpg nasi_ptaci27 nasi_ptaci260 nasi_ptaci2176 52dsc_0018-5bc6b3eb4770170e8282eaf7a51072e9876ec47e white-throated-sparrow-942064_1280 pileated-woodpecker-938685_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 207-fe6830bdeec67e9d053a575594d3a3c47cae9fa5 most103 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most27 P1000697 P1010201 P1010225 P1010226 P1010227 P1010230 P1010237 P1010243 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most7 most13 most70 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info