Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 26_4_19_1 26_4_19_53 29_4_19_19 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_9 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Pěnice černohlavá

penicecernohl

Velikost

14 cm, váha 20g

Popis

Je to poměrně zavalitá pěnice, která se snadno pozná podle čepičky na hlavě, sahající až k hornímu okraji oka. Dospělý sameček má čepičku leskle černou, v 1.zimě má čepičku hnědou, černou nebo smíšenou. Po stranách hlavy je šedý, svrchu špinavě šedý a zespodu olivově šedý. Samička má čepičku rezavohnědou, svrchu je tmavěji, na spodu světle šedohnědá. Samičky jsou celkově více do hněda. Juvenilní ptáci mají čepičku jako samička. Na ocase nemá v zádném šatu bílou barvu. Zobák a nohy jsou šedé.

Ekologie

Ze všech pěnic je nejtypičtějším lesním ptákem, který sice preferuje listnaté a smíšené lesy, žije však i v lesích jehličnatých a to jak na okrajích,tak i uvnitř. Obývá i břehové porosty, zarostlé parky, zahrady a hřbitovy. Od května do července má dvě snůšky po 4-6 vajíčkách, na kterých sedí oba rodiče. V křovinách na místě téměř vždy silně zastíněném, většinou do výšky 2 m, můžeme nalézt její nepříliš důkladné hnízdo, jen volně spletené z drobných větviček, stébel a listů trav, vystlané jemnými travinami,kořínky a srstí. Hnízdo je natolik pomíjivé, že je za několik týdnů po vyvedení mláďat už nenajdeme. Potrava se skládá převážně z hmyzu. Podíl rostlinné složky potravy, plodů, bobulí a ovoce, je u pěnice černohlavé podstatně větší než u jiných pěnic.

Rozšíření

Žije v celé Evropě kromě nejzazšího severu, v západní Sibiři a severozápadní Africe. Na západě a jihu Evropy je stálá. Ostatní zimují ve středomoří, nebo až ve střední Africe, kam odlétají v září až říjnu.

Rozšíření v ČR

U nás, stejně jako v celé Evropě patří mezi nejpočetnější druhy ptáků. Vyskytuje se na celém území, běžnější je v níže položených místech, ale nechybí ani vysoko v horách (max. 1430 m. n. m. na Luční boudě v Krkonoších). Od počátku 80. let minulého století se u nás stavy stále zvyšují (na 274 sledovaných lokalitách o 4,5% ročně), v letech 2001-03 u nás hnízdilo 0,8-1,6 milionu párů.
I v Evrpě stavy mírně stoupají, celoevropská populace čítá přes 25 milionů párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info dravci_13_4_19_13 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_3 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_7 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7744 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info