atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 6222018_birds 30bird www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 8222018_birds 24bird 76bird
Atlas ptáků

Pěnice hnědokřídlá

penhn

Velikost

3 – 15 cm, váha 15g

Popis

Poměrně velká, zavalitá pěnice s dlouhým ocasem, který je po stranách bílý. Zobák je silný, u kořene rozpitě světlejší. Nohy dost silné, žlutohnědé. V každém šatu má široké rezavě hnědé lemy ramenních letek a velkých krovek, které kontrastují s šedohnědým hřbetem. Dospělý samec má šedou hlavu, bílý oční kroužek a hrdlo, hruď s růžovým nádechem. Oční duhovka je červenookrová. Samička má hnědošedou hlavu a chybí ji růžový nádech na prsou. Nedospělý pták se podobá samičce.

Ekologie

Má ráda otevřenou krajinu s pásy křovin, remízky, větrolamy i okraje lesů. Zahnízdí ale i ve světlých opadavých lesích s keřovým patrem, nebo i v příkopech zarostlých hustými vyššími bylinami (často v kopřivách). Na hnízdiště se ptáci vracejí od poloviny dubna. Nejdříve přiletí samci, kteří hned po obsazení hnízdního oksku začnou, podobně jako další pěnice, stavět tzv. samčí hnízdo (někdy i několik), na které lákají samičku. Ta ho buď použije, nebo za pomoci samce postaví nové. Jako u všech pěnic je hnízdo mělká a dočasná miska, spletená ponejvíce ze suchých stonků, stébel trav a kořínků, často obložená kokony hmyzu a pavučinami. Umístěno je v husté spleti větví nebo bylin, zpravidla do výše 1m nad zemí. Hnízdí od května do července, většinou 2x. Ve snůšce bývá 4-6 červenohnědě skvrnitých vajec. Potravu tvoří hlavně hmyz všeho druhu do velikosti vážky, a jeho vývojová stadia, na podzim i dužnaté plody.

Rozšíření

Vyskytuje se od polárního kruhu v Norsku po Maroko a od Portugalska po střední Sibiř. Je tažná a zimuje v savanách Afriky jižně od Sahary, kam odlétá v září.

Rozšíření v ČR

Ve vhodném prostředí se vyskytuje rovnoměrně po celém území od nížin až po vysoké hory (max. 1490 m. n. m. na vrcholu Pradědu). Po stagnaci koncem minulého století stavy v posledních letech mírně stoupají, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 100-200 tisíc párů.
Celoevropské populace jsou považovány za stabilní a zabezpečené, čítají přes 14 milionů párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most219 most215 most210 most185 most154 most127 most120 most60 most44 most36 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000628 6bids_2017 32birds_b most13 331a



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info