Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_31 27_4_19_28 26_4_19_43 26_4_19_38 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Pěnice pokřovní

penpokrkr

Velikost

11,5 – 13,5 cm, váha 12g

Popis

Patři k nejmenším pěnicím. Svrchu je hnědavě šedá, křídla má tmavě hnědošedá, podobný je i krátký ocas s bílými vnějšími rýdovacími pery; spodní strana je špinavě bílá. Na popelavě šedé hlavě jsou výrazné tmavě šedé tváře a téměř bílé hrdlo. Někdy má náznak šedobílého nadočního proužku. Oční duhovka je tmavá (hnědá nebo šedá). Zobák je kratší, tmavý se světlejším modrošedým kořenem. Nohy má modravé či olověně šedé. Šat dospělých i mladých ptáků je téměř stejný.

Ekologie

Pěnice pokřovní je spíše pták otevřených terénů, který se vyhýbá velkým lesním celkům. Setkáme se s ní v polních lesících,na zarostlých stráních, na lesních okrajích, pasekách a lesních mlazinách, v parcích, zahradách a hřbitovech. K hnízdění ji však postačí i malá skupinka keřů u polní cesty. Na hnízdiště se vrací obvykle koncem dubna.Hnízdí od května do července. Pár vystaví v křovinách ve výši kolem 1 m chatrné hnízdo, které je výrazně menší než hnízda jiných pěnic. Stavebním materiálem jsou jen volně spletené suché stonky rostlin, stébla a listy trav a kořínky, na povrchu jsou dosti často pavučiny. Oba rodiče se střídají v zahřívání 4-5 vajíček, která jsou žlutě až zelenavě bílá s drobnými i většími hnědými a šedými skvrnkami, nahloučenými kolem tupého pólu. Na hnízdišti se chová skrytě, prozradí se hlavně hlasem.

Rozšíření

Hnízdiště mají od Velké Britanie přes východní Sibiř do východního Mongolska a Číny. Je tažná, během září a října odlétají na zimoviště do východní Afriky a Indie.

Rozšíření v ČR

Rozšířena je na většině území od nejnižších poloh až po nejvyšší horské hřebeny (max 1430 m. n. m. na Úpském rašeliništi v Krkonoších). Koncem minulého století početní stavy mírně klesaly, v současnosti opět stoupají – v letech 2001-03 u nás hnízdilo 60-120 tisíc párů.
V celé Evropě hnízdí více než 4,8 milionu párů, druh je považován za zabezpečený.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 27_4_19_6 27_4_19_2 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_23 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most220 most159 most105 most56 most53



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info dravci_13_4_19_10 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info