atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 6222018_birds 30bird www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 8222018_birds 24bird 76bird
Atlas ptáků

Pěnice slavíková

peniceslavik

Popis

Je to nenápadně zbarvený, poměrně baculatý ptáček, bez výraznějších znaků. Shora je jednobarevně hnědošedá, letky i jednobarevná rýdovací pera má tmavší. Hrdlo je špinavě bílé, na prsou a bocích má okrový nádech. Zobák je dost silný, modravě šedobéžový s trochu tmavší špičkou. Kolem tmavého oka má rozpitý, světlý oční kroužek a ještě nevýraznější krátký nadoční proužek. Často má po stranách krku místa s čistěji šedým nádechem. Nohy jsou světle šedavé a dosti silné. Pohlaví a věkové skupiny jsou stejné, ale ptáci v 1. podzimu mají jasnější křídla se světlejšími špičkami ramenních letek.

Ekologie

Pěnice slavíková osidluje křovinaté okraje a paseky vlhčích lesů, především listnatých a smíšených, křoviny na březích řek, potoků a rybníků, méně často i křovinami zarostlé parky, hřbitovy a zahrady. Sameček ohlašuje svůj návrat ze zimoviště často až v polovině května, 14 dní po ostatních pěnicích jako poslední. Za dne se ozývá z listí aniž je vidět, před západem slunce zpívá i na vrcholové větvi. Hnízdí 1x od května do července. Miskovité, tenkostěnné a někdy dokonce průsvitné hnízdo, staví oba partneři v nízkém, hustém křoví, v ostružiníkovém či maliníkovém keři, někdy i v hromadě klestí, vždy ve stínu a dobře ukryté. Hnízdo je postaveno takřka výhradně ze suchých lodyh trav a kořínků s hnízdní výstelkou pouze z jemnějších suchých travin. Na snůšce 4-5 barevně značně proměnlivých vajíček sedí oba rodiče. Potrava se skládá z hmyzu a jeho vývojových stádií, pavouků, v létě a na podzim i z dužnatých plodů.

Rozšíření

Žije v celé Evropě, zasahuje i do střední Sibiře. Je tažná. Koncem srpna a v září odlétá zimovat do tropické a jižní Afriky.

Rozšíření v ČR

Vyskytuje se prakticky na celém území, výrazně početnější je v nižších a středních polohách, i když podél vodních toků vystupuje i vysoko do hor až po horní hranici lesa. Počty se zdají být stabilní, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 200-400 tisíc párů.
V Evropě je druh považován za zabezpečený, na většině území jsou počty stabilní, na celém území hnízdí přes 17 milionů párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most183 most153 most143 most138 most126 most72 most59 most57 most53 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 21bids_2017 tit-2174557_1920 21a most13 most92 most85 5birds_b 7birds_b 17birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info