atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci2018_45 ptaci2018_13 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 7bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 82bird 36bird
Atlas

Pěnkava jikavec

jikavec

Velikost

14 – 16 cm, váha 23 g

Popis

Sameček má v letním šatě hlavu, šíji, ramena a pláštík leskle modročerné. V zimě jsou černé plochy letního šatu částečně překryté širokými rezavě béžovými lemy per, které mu dodávají pestrý vzhled. Zobák má slámově žlutý s černou špičkou, v létě černý. Hrdlo, hruď a malé krovky jsou rezavé, bez teček. Několik tmavých teček je na spodní části boků. V letu je patrný světlý přední křídelní lem a částečně rezavěžlutá křídelní páska, která je užší a méně výrazná než u pěnkavy obecné (Fringilla coelebs). Kostřec a břicho jsou bílé, černý vykrojený ocas má vnější rýdovací pera s málo světlým lemem. Samička má temeno, pláštík, hřbet a strany šíje tmavě šedohnědé, o poznání skvrnitější než samec v zimě. Střed šíje a strany hlavy jsou světlejší, béžově šedobílé, hruď je béžová. Mladí ptáci mají kostřec a břicho se žlutým nádechem, černě tečkované malé krovky a svrchu širší světlé lemy per.

Ekologie

Domovem jikavce jsou severské lesy různých typů, často nesmíšené březové či jehličnaté porosty prostoupené listnáči. Nevyskytuje se v hustých vysokých lesích. Hnízdí od května do července 1x ročně. Hnízdo staví samička, většinou těsně u kmene 4-5 m nad zemí. Je podobné, ale důkladnější než hnízdo pěkavy obecné. Ve snůšce je obvykle 5-7 vajec, rovněž podobných pěnkavím. Mláďata krmí převážně hmyzem, který v té době tvoří značnou část jejich potravy, která se skládá hlavně ze semen a v zimě často i z bukvic.

Rozšíření

Žije mimo nejsevernějších oblastí od Skandinávie až na východ Asie po Kamčatku. V tajze zastupuje pěnkavu obecnou (Fringilla coelebs) a na styčných místech se s ní vzácně kříží. Je tažná, zimuje ve střední a jižní Evropě. Za mírných zim zůstává v jižní Skandinávii. Je plachá.

Výskyt v ČR.

Pravidelně protahující a zimující druh. Intenzita průtahu a početnost zimujících ptáků podléhá meziročně velkým změnám, v některých letech má výskyt až invazní charakter. Na našem území se první ptáci objevují v září, poslední mizí během dubna. Jediná konkrétní zpráva o hnízdění pochází z roku 1928,kdy bylo v Krušných horách u Božího Daru nalezeno hnízdo s mrtvým mláďětem a několika pery jíkavce, ostatní zprávy jsou zcela nepotvrzené.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most168 most161 most160 most151 most142 most109 most108 most107 most59 most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000696 17bids_2017 13bids_2017 most96 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info