atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek303 nasi_ptaci558.jpg nasi_ptaci277 nasi_ptaci2514 005-78d0007d3ac05dcae8e388535b6f59de24ac0418 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info img_20170705_124844-54eafa1048534f3f8bb7d9325ebe1210e7c1d830 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most225 most233 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci214 ptaci215 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci2018_36 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Pěnkava obecná

penkavaob

Velikost

velikost 14-16 cm, váha 20 g

Popis

Dospělý samec je pestrý. Má modrošedé temeno a šíji. Na podzim po přepelichání má hlava samce hnědou barvu, do jara se však hnědé lemy peříček olámou a vystoupí šedé středy per. Zobák v době hnízdění je modrý, jinak má barvu rohoviny. Hlava po stranách a hruď jsou rezavě červené, pláštík a hřbet červenohnědé, kostřec je šedozelený. Na křídlech je v každém šatě dvojitá bílá křídelní páska, bílá jsou i krajní pera vykrojeného ocasu. Samička a mladí ptáci jsou svrchu šedozelení se slabým hnědým nádechem, zespodu šedobílí, křídelní pásky jsou užší než u samečka.

Ekologie

Při volbě hnízdiště není vybíravá, žije všude tam kde jsou stromy a keře: parky, zahrady, remízky, stromořadí, nebo lesy všech typů, nevyhýbá se ani centrům velkých měst. Hnízdí od dubna do července 2x ročně, někdy jen v jednom a tom samém hnízdě. Hnízdo, které patří k nejůhlednějším ptačím stavbám, je hustě a pevně spletené z mechu,jemných stébel a kořínků. Vnější vrstvu maskuje samička lišejníky, pavučinami a kokony hnyzu. Uvnitř hnízdní kotlinky je měkká vrstva z chlupů, žíní a drobného peří. Snůška obsahuje 3-6 načervenalých či modravě zelených vajíček s typickými skvrnami a různě zakřivenými čárkami. Mladé krmí oba rodiče hmyzem, hlavní potravou pěnkav jsou však různá semena.

Rozšíření

Kromě celé Evropy sahá její areál na východ po střední Sibiř, na jih po Irán a severní Afriku. Je většinou tažná, mnoho starých ptáků, většinou samečků, však zůstává v místech hnízdění i přes zimu. Zimovištěm našich pěnkav je jihozápadní Evropa.

Rozšíření v ČR.

Je rozšířena v celé republice od nížin až po subalpínské pásmo (max 1510 m.n.m. na Studniční hoře). Početní stavy jsou stabilizované, i když v posledních letech je patrný velice mírný pokles. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 4-8 milionů párů.
V Evropě je druh považován za zabezpečený, na celém území hnízdí více než 130 milionů párů.

2 komentáře u Pěnkava obecná

  • prosím o radu pěnkava obecná-doufám,že jsme ji dobře identifikovali,nalétává do skla okna už dost dlouho asi 14 dnů,klove do skla ,nebojí se ani nálepek nalepených na skle děkuji za odpověd pokud to půjde

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek69 ptacek104 39bird ptacek585 ptacek608 sam_3271-aafdd2d8509574b0988b85a90d0b3fae79926334 nasi_ptaci292.jpg nasi_ptaci375.jpg nasi_ptaci380.jpg nasi_ptaci598.jpg nasi_ptaci667.jpg nasi_ptaci698.jpg nasi_ptaci741.jpg nasi_ptaci212 nasi_ptaci2177 nasi_ptaci2471 nasiptaci.info nasiptaci.info dscn0946-483876d893ab63d9d2b7a1431b7717fec3589325 www.nasiptaci.info most129 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci258 nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové fotky
nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info