Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7722 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Pěvuška modrá

pevuskamodra

Velikost

14-15 cm, váha 20 g

Popis

Samec i samička pěvušky modré jsou zbarveni stejně. Občas mívají samečci trochu více šedé barvy na hlavě a hrdle. Mají modrošedou hlavu (příuší a temeno s šedohnědým nádechem), hrdlo a hruď. Svrchu a na křídlech jsou tmavohnědí, černohnědě skvrnití.Bělavé lemy křídelních krovek tvoří dvě nevýrazné pásky. Ocasní pera jsou jednobarevná. Nohy jsou cihlové a zobák tenký, jako u pěnic. Mláďatům chybí šedá barva hlavy, mají světlou bradu a na spodu mají výrazné, podélné tmavé čárkování.

Ekologie

Žije většinou skrytě, nejraději v hustých jehličnatých porostech. Obývá však i další typy lesů, vřesoviště, živé ploty i pásy stromů a keřů, parky, hřbitovy a zanedbané zahrady. Hnízdí od dubna do července 2x ročně. Rozhodujícím činitelem pro její přítomnost jsou husté, nízké porosty. Hnízdo splétá samička téměř výhradně z mechu a vystýlá je jemnými travinami, srstí a často i rezavočervenými štěty a tobolkami mechů. Hnízdo je pečlivě ukryto v nejhustším porostu, obyčejně do výšky 1,5 m; nejčastěji bývá na nízkých smrčinách nebo v kupách klestu. Na 4-6 krásně modrozelených vajíčkách sedí převážně samička. Potrava je v létě převážně živočišná – dospělci hmyzu i larvy, pavouci a drobní plži, v zimě rostlinná – drobná semena a bobule.

Rozšíření

Žije v Evropě od arktických oblastí až po Středomoří, na Kavkaze v Turecku a Íránu. Je částečně tažná, migruje do jižní a západní Evropy, mnozí ptáci však zůstávají i přez zimu na hnízdištích.

Rozšíření v ČR

Ve vhodném prostředí hnízdí na celém území ČR, početnější je zřejmě v lesích pahorkatin a hor, zejména ve stupni kleče. Na horách hnízdí i na hřebenech, nejvýše v Krkonoších na Studniční hoře v 1530 m. n. m. Počty se zdají být stabilizované, v letech 2001-2003 u nás hnízdilo 250-500 tisíc párů.
V Evropě se areál ve 20. století posouval k severu, na kontinentě hnízdí přes 12 milionů párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
dravci_13_4_19_2 www.nasiptaci.info 26_4_19_5 26_4_19_15 26_4_19_19 26_4_19_53 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_8 20_5_19_11 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7805 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info