atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek162 ptacek370 ptacek441 ptacek649 nasi_ptaci10.jpeg nasi_ptaci528.jpg nasi_ptaci621.jpg nasi_ptaci2114 woodpecker-797398_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info harris-hawk-1710660_1920 11bids_2017 www.nasiptaci.info most107 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Pisík obecný

pisik

Velikost

Délka: 18-21 cm.
Rozpětí: 32-35 cm.
Hmotnost: 45-80 g.

Popis

Obě pohlaví jsou zbarvená stejně. Vrchní strana je tmavohnědá se slabým leskem. Bělavý nadoční proužek, od kořene zobáku se přes oko táhne tmavohnědý pruh. Hrdlo a břicho bílé, bez skvrn. V letu nápadná bílá páska v křídle. V prostém šatu je zbarven podobně, pera na hřbetě, na temeni hlavy a v týlu nemají tmavší proužky.
Zobák je tmavohnědý až černý, u kořene spodní čelisti světlejší, stejně dlouhý jako hlava. Nohy šedé až šedozelené, oproti většině bahňáků krátké.

Ekologie

Hnízdí jednotlivě u řek a potoků s kamenitými a písčitými břehy, kde se tvoří náplavy a ostrůvky. Vzácně zahnízdí i u stojatých vod, hlavně písníků, štěrkovišť a údolních nádrží. Hnízdo je umístěno na zemi, ukryto v nízkém porostu. Od května snáší obvykle 4 vejce, sedí oba rodiče 20-23 dní. Několik hodin po vylíhnutí jsou mláďata odvedena z hnízda. Asi po 20 dnech poletují, v jednom měsíci jsou samostatná a rodinky se rozpadají. Nejvyšší zjištěný věk je téměř 11 let.
Potrava je z velké části živočišná – hmyz a jeho larvy, měkkýši, červi, korýši a malí obojživelníci. Z rostlinné potravy zjištěny řídce úlomky vodních rostlin.

Rozšíření

Palearktický druh hnízdící v boreálním a mírném pásmu Evropy a Asie. Je tažný, v malém počtu zimuje již v západní Evropě. Hlavní zimoviště leží v tropické Africe, Přední a jižní Asii, Indonésii a Austrálii.
V ČR místy běžně hnízdící druh od nížin do cca 750 m. n m. Početnost od západu k východu stoupá, na Moravě jde o běžnější druh než v Čechách. Počet hnízdících párů je u nás odhadován na 400-800. Pravidelně se u nás vyskytuje i na tahu, velmi výrazný je letní tah vrcholící v červenci a srpnu. Poslední ptáci protahují do konce listopadu, bylo ale zaznamenáno i několik zimních výskytů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek375 ptacek591 OLYMPUS DIGITAL CAMERA nasi_ptaci326.jpg nasi_ptaci684.jpg nasi_ptaci290 nasi_ptaci2141 nasi_ptaci2368 nasi_ptaci2379 nasi_ptaci2436 harrier-934590_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 19bids_2017 www.nasiptaci.info most37 most54 most120 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci284 ptaci298 kalous13 DSCN2055 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek27 ptacek107 ptacek237 ptacek412 18042015792-a70bcb8770451154762273662555ff964c1ddbed nasi_ptaci130.jpeg nasi_ptaci138.jpeg nasi_ptaci210.jpg nasi_ptaci323.jpg nasi_ptaci450.jpg nasi_ptaci627.jpg nasi_ptaci737.jpg nasi_ptaci763.jpg nasi_ptaci2175 nasi_ptaci2386 nasi_ptaci2441 nasi_ptaci2450 brhlik-lesni-ea454c13ad8da3789d44996ece8bd10acca52067 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info vlcsnap-2016-04-12-12h38m00s684-1f7a0130ab019dd2d641b604c7123bd0b4e111cd dsc_0139-f0bea0a9efb2c6f86c73957ec2f7f827ee80ceb5 P1000628 most55 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci391 www.nasiptaci.info