atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek135 ptacek147 ptacek353 img_3735ptacek-f43970f668409027f00b705cb4dc21f12d345f61 nasi_ptaci27.jpeg nasi_ptaci529.jpg nasi_ptaci558.jpg nasi_ptaci2265 nasi_ptaci2494 nasiptaci.info vlcsnap-2016-04-13-14h39m25s033-50990ca6120bd5d8272fcb124aa110c32699530e most29 3bids_2017 www.nasiptaci.info most36 www.nasiptaci.info ptaci404 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Polák chocholačka

polakchoch

Velikost

Délka: 40-47 cm.
Rozpětí: 65-72 cm.
Hmotnost: 340-1400 g.
Vejce (prům hodnoty pro ČR).
Výška x šířka: 59×41,5 mm.
Hmotnost: 52 g.

Popis

Samec je uhlově černý s bílými boky a tmavým hřbetem, v týle splývavá chocholka. Samice je tmavohnědá, chocholka je jen naznačena, u kořene zobáku může bít bílá skvrnka. Samec v prostém šatu je podobný samici, ale je tmavší. V letu v křídle vždy nápadný bílý podélný pruh.

Ekologie

Hnízdo bývá většinou v bažinatých porostech bezprostředně obklopených vodou. V květnu a červnu snáší 5-20 vajec, ve hnízdech s vyššími snůškami se pravděpodobně jedná o vejce od dvou samic (jsou známy případy, kdy seděly 2 samice na jednom hnízdě). V hnízdech chocholačky jsou často i vejce p. velkého (Aythya ferina), naopak někdy chocholačky snášejí svá vejce do hnízd jiných druhů kachen. Na vejcích sedí pouze samice kolem 25 dní, po vylíhnutí jsou mláďata do 12 hodin odvedena na vodu. Vzletnosti dosahují přibližně ve stáří 7 týdnů, pohlavně dospívají v následujícím roce.
Potrava převažuje živočišná, hlavně měkkýši, dále hmyz a jeho larvy, korýši a dosti běžnou potravou jsou i malé ryby. V rostlinné potravě převažují semena a malé plody, méně časté jsou zelené části rostlin. Mláďata se živí téměř výhradně potravou živočišnou, rovněž převažují měkkýši – až ze 70%.

Možné záměny

Podobný poláku kaholce (Aythya marila). Samec ve svatebním šatu se odlišuje černým hřbetem (u p. kaholky našedlý). Samice p. kaholky má u zobáku bílou skvrnu větší. Ve všech šatech se odlišuje chocholkou (u p.kaholky chybí), p. kaholka je větší, má delší a mohutnější zobák.

Rozšíření

Hnízdí v celé severnější části Eurasie od Islandu po Kamčatku. Od poloviny 19. století se areál druhu šíří k západu a jihu. V Evropě hnízdí přes 730 tisíc párů, vzhledem k poklesu stavů z konce tisíciletí je populace hodnocena jako ubývající. Částečně tažný druh zimující v západní Evropě, ve Středomoří včetně severní Afriky a v jižní a východní Asii.
U nás hnízdí od nížin až po více než 100 m.n.m., četně protahuje a pravidelně přezimuje. První hnízdění v ČR bylo doloženo v roce 1914 na rybnících u Náměště n. Oslavou. Další šíření proběhlo až v letech 1931-41, kdy se druh usadil v jižních a jihozápadních Čechách, na Mladoboleslavsku a Nymbursku. Kolem roku 1955 šíření pokračovalo na Moravě, vrcholu početnost dosáhla mezi lety 1970-80, kdy se v některých oblastech republiky chocholačka stala nejhojnějším druhem kachny. Po tomto období se stavy začaly snižovat, což trvá do současnosti. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 12-24 tisíc párů, což je snížení stavů oproti roku 1989 o minimálně 20%.

Význam

Je řazena mezi zvěř, spolu s p. velkým se po kachně divoké dělí o 2-3 místo v počtu úlovků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek73 ptacek21 ptacek215 vojtech_novotny_152779-42acb8abbabde0775ca2d3ce0652702ecd25b28a 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 img00071b-f399d937f72b27b48a2c43bfbfe260d0cbc74dcb nasi_ptaci743.jpg 2222018_birds nasi_ptaci25.jpeg nasi_ptaci104.jpg nasi_ptaci119.jpg nasi_ptaci426.jpg nasi_ptaci534.jpg nasi_ptaci541.jpg nasiptaci.info 24birds_b www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci279 ptaci355 8122018_birds kalous5 www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek330 ptacek412 ptacek611 ptacek612 ptacek613 ptacek622 img00036c-025f04ae3e8b80efea644708382cc67acb4109a3 jerabek-lesni-cd9d91503d3855be06d7b847636b3cbc4c175f84 dsc_0032-d8a57c5361f0cbc3d053a0ea683333a1a2fba033 nasi_ptaci364.jpg nasi_ptaci430.jpg nasi_ptaci494.jpg nasi_ptaci2154 nasi_ptaci2352 nasi_ptaci2421 img_0250-brhlik-lesni-2-f6ac50b602923edfc3c886238257766b45cc0d43 red-bellied-woodpecker-941325_1280 star-649707_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 21bird small-birds-1046540_1920 most93 most18 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci330 ptaci341 3522018_birds kalous15 kalous7 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info