atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci2018_36 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 31bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Polák velký

polakvel

Velikost

Délka: 42-49 cm.
Rozpětí: 67-75 cm.
Hmotnost: 550-1300 g.
Vejce (prům. hodnoty pro ČR).
Výška x šířka: 61×44 mm.
Hmotnost: 58,5 g.

Popis

Kačer ve svatebním šatě má hlavu a krk rezavě hnědé, černou hruď, hřbet a boky šedé s tmavým vlnkováním, šedomodrý zobák. Samice jsou šedavě tmavohnědé, s nenápadnou nažloutlou kresbou kolem oka a kořene zobáku. Samci v prostém šatě jsou podobní, mají rezavější tón.

Ekologie

Hnízdo bývá umístěno v hustých pobřežních porostech, většinou těsně u vody. Od poloviny dubna do června snáší 5-18 vajec(větší snůšky jsou patrně od více samic), vejce snáší i do hnízd jiných druhů kachen a naopak (nejčastěji se jedná o poláka chocholačku (Aythya fuligula). Sedí pouze samice 23-28 dní, mláďata po oschnutí opouštějí hnízdo, od prvního dne výborně plavou a potápějí se. Vzletná jsou po 7-8 týdnech, některá se ale osamostatňují už dříve. Pohlavně dospívají ve druhém roce, u kroužkovaného ptáka byl zjištěn nejvyšší věk přes 8 let, v zajetí přes 11 let.
Rostlinná potrava převažuje, živí se mladými výhonky, pupeny a ostatními vegetačními částmi rostlin a semeny. Z živočichů jsou nejčastější potravou měkkýši, dále vodní hmyz a jeho larvy, příležitostně i pulci, obojživelníci a malé rybky. Potravu sbírá převážně ve vodě, potápí se nejčastěji do hloubek kolem 1 m., pod vodou vydrží kolem půl minuty.

Rozšíření

Většina Evropy a dále do střední Asie. Při okrajích areálu může místy hnízdit i daleko od hranic souvislého rozšíření – např. na Pyrenejském poloostrově, na severu Afriky a v Malé Asii. Evropské populace byly po většinu 20. století stabilní, v posledních cca 20 letech početnost mírně klesá. V celé Evropě hnízdí více než 210 tisíc párů. Převážně (mimo populací ze západní Evropy)tažný druh zimující poněkud jižněji od hnízdišť – ve Středomoří, v Arábii a v jižní Asii.
Na našem území hnízdí, početně protahuje a pravidelně zimuje. V hnízdním období je nejpočetnější v nižších polohách, řídce ale hnízdí až do 800 m. n. m. V 19. století se u nás jednalo o vzácně hnízdící druh, zhruba do roku 1970 se početnost rychle zvyšovala, na mnoha místech byl nejhojnějším druhem kachen. Poté začaly stavy klesat a tento trend přetrvává do současnosti. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 9-17 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most168 most161 most160 most151 most142 most109 most108 most107 most59 most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000696 17bids_2017 13bids_2017 most96 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 25_2_19_7 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info