atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci2018_27 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 1122018_birds www.nasiptaci.info kalous16 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 7722018_birds www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 25_2_19_4 nasiptaci.info nasiptaci.info 63bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 3822018_birds
Atlas

Potápka černokrká

potapkacernokrk

Popis

Velikostí mezi p.roháčem (Podiceps cristatus) a p. malou (Tachybaptus ruficollis). Vrch těla včetně krku a hlavy černý. Po stranách hlavy chomáče zlatožlutých per,výrazně červené oči. Břicho vždy jasně bílé. Vprostém šatě se podobají p.žlutorohé (Podiceps auritus), rozdíl viz tam.

Ekologie

Tažný druh, naše populace zimují převážně v jižní a západní Evropě. Každoročně zimuje do 10 jedinců u nás.
Hnízdí převážně na rybnících s bohatou okrajovou vegetací. Hnízdí v koloniích (až 300 párů), méně často jednotlivě. Běžně hnízdí ve společných koloniích s ostatními ptáky, hlavně s rackem chechtavým. Hnízdo si staví v nehluboké vodě, většinou mezi porosty vodních rostlin. Od poloviny dubna do června snáší většinou 3, méně často až 7 vajec na kterých sedí 20-22 dní. Menší část párů hnízdí dvakrát ročně.
Potrava: vodní hmyz, korýši, měkkýši, malé rybky. Méně často sbírá bezobratlé i na souši a požírá rostlinnou potravu.
Nejvyšší doložený věk jsou 4 roky.

Rozšíření

Kosmopolitní druh, chybí v Austrálii, Oceánii a v Jižní Americe.
P.n.nigricollis – od střední Asie po východní Evropu,dále na západ je areál druhu nesouvislý.
V ČR hlavně v rybničnatých oblastech po celém území do zhruba 600m.n.m. V 60.-70.letech min.století byla naší nejhojnější potápkou. Od 80.let dochází k výraznému poklesu početnosti. V letech 1985-89 byla populace odhadnuta na 2500-5000 hnízdících párů, v r.1994 na 1000-1500 párů a v r.2000 pouhých 400-800 párů. Příčiny poklesu nejsou vyjasněné, jednou z příčin může být i pokles počtu kolonií racka chechtavého, ve kterých téměř výhradně hnízdí.
Pokles početnosti pokračuje i nadále,v letech 2001-03 u nás hnízdilo 300-600 párů.

Význam

Pro rybniční hospodářství neškodná.V současnosti u nás ubývající druh.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most168 most161 most160 most151 most142 most109 most108 most107 most59 most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000696 17bids_2017 13bids_2017 most96 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 25_2_19_6 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info