atlas našich ptáků
Fotogalerie
bird-of-prey-1544985 24bird wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db nasi_ptaci626.jpg nasi_ptaci267 nasi_ptaci2484 nasiptaci.info nasiptaci.info most85 most186 most204 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci292 17bird DSCN2051 (2) www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Puštík obecný

pustikob

Velikost

Délka: 37-43 cm.
Rozpětí: 81-96 cm.
Hmotnost: 280-720 g.

Popis

Středně velká, zavalitá sova s velkou hlavou s tmavýma očima a nedlouhým ocasem. Základní barva je šedá, šedohnědá až tmavě hnědá, naspodu světlejší, po celém těle podélné tmavé skvrny. Na křídlech má několik řad světlejších skvrn.

Ekologie

Obývá především starší listnaté lesy, najít ho ale můžeme i v dalších typech lesa, ve starých alejích, zahradách i v městských parcích. Většinou hnízdí v dutinách starých stromů, někdy i v budkách, na půdách, ve výklencích zdí, ve starých hnízdech dravců nebo i na zemi. Hnízdo si nestaví, na původní podklad snáší od února do května 1-6(8) vajec. Sedí pouze samice, většinou už od snesení prvního vejce a samec jí donáší potravu na hnízdo. Mláďata se líhnou postupně ve dvoudenních intervalech po 28-30 dnech inkubace. Prvních 10-14 dní po vylíhnutí zůstává samice u mláďat na hnízdě a potravu obstarává pouze samec. Na hnízdě zůstanou mláďata 27-35 dní, vzletná jsou ve věku kolem 50 dní. Pohlavně dospívají v 1 roce, nejvyšší věk kroužkovaného ptáka je 20 let.
Potrava je oproti ostatním druhům sov velice rozmanitá – od savců až do velikosti zajíce, přes ptáky a další obratlovce až po hmyz. I u puštíka jsou ale nejčastější kořistí malí hlodavci.

Rozšíření

Viz taxonomie. V celém areálu stálý druh, pouze mladí ptáci se rozletují obvykle do 30 km od hnízdišť, jen zřídka i více než 100 km. Populace v Evropě jsou ustálené, počty se odhadují na více než 480000 párů.
U nás na celém území většinou nejpočetnější druh sov, vyskytuje se od nížin až do hor více než 1000 m. n. m., ve vyšších polohách ale jeho početnosti ubývá. Dlouhodobé změny početnosti nebyly u tohoto druhu zaznamenány, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 10-18 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek334 ptacek359 ptacek270 ptacek306 p4-d04b10e5424ac996b49d78076e9f5dd8fdc79d14 wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db 18042015792-a70bcb8770451154762273662555ff964c1ddbed nasi_ptaci62.jpeg nasi_ptaci95.jpg nasi_ptaci314.jpg nasi_ptaci536.jpg nasi_ptaci808.jpg nasi_ptaci2378 nasi_ptaci2414 nasi_ptaci2421 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most91 271a most10 151a www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 30bird www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek313 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 ptacek375 ptacek383 ptacek409 ptacek411 ptacek500 img00004a nasi_ptaci224.jpg nasi_ptaci371.jpg nasi_ptaci543.jpg nasi_ptaci557.jpg nasi_ptaci578.jpg nasi_ptaci2271 nasi_ptaci2305 nasi_ptaci2336 nasi_ptaci2444 4822018_birds www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 101a dsc_0139-f0bea0a9efb2c6f86c73957ec2f7f827ee80ceb5 most45 most110 most141 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci224 ptaci410 71bird