atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek287 ptacek599 photo0020-fb82065335ed87de0ccc7ca75f1b617cdeae2972 nasi_ptaci583.jpg nasi_ptaci630.jpg nasi_ptaci662.jpg nasi_ptaci851.jpg nasi_ptaci2363 nasi_ptaci2372 4birds4 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info sparrow-9950_1920 www.nasiptaci.info most188
Atlas ptáků

Racek bouřní

LARCAN1

Velikost

Délka: 40-46 cm.
Rozpětí: 100-115 cm.
Hmotnost: 300-550 g.

Popis

Šat svatební – hlava, krk, spodina těla, kostřec a ocas bílé, hřbet, lopatky a vrch křídel šedé. Ruční letky se zmenšující se černou kresbou a bílými špičkami, ty jsou i na loketních letkách. Zobák je žlutozelený, u špičky žlutější, žlutozelené jsou i nohy.
Šat prostý – jako svatební, ale hlava a krk jemně šedohnědě proužkované. Nohy modrošedé až žlutozelené, na zobáku úzká černá páska u špičky.
Šat mláďat – temeno, týl a strany hlavy šedohnědé, bíle skvrněné, před okem tmavá skvrna. Pera hřbetu a lopatek hnědá se světlejšími lemy, kostřec a svrchní ocasní krovky bílé. Spodina těla bílá, hrdlo, prsa, boky, podpaždí a podocasní krovky hnědě skvrnité. Ocas bílý se širokou černohnědou páskou. Vnější ruční letky černohnědé, směrem dovnitř se zvětšuje rozsah hnědošedého zbarvení. Vnější loketní letky šedé s hnědou skvrnou u špičky, vnitřní hnědé, ostatní přechodné. Velké loketní krovky šedé s bílou špičkou, ostatní hnědé se světlými lemy, ruční krovky černohnědé. Spodek křídla hnědý s bílými skvrnami. Zobák černý s masovým kořenem, rozsah černé barvy se postupně zmenšuje, nohy masové.
Šat 1. roku – jako u mláďat, ale většina per na hřbetě šedá.
Šat 2. roku – jako dospělí, ale černohnědé vnější ruční krovky a křidélko, na těle můžou ještě být jednotlivá pera z šatu mláďat.
Šat 3. roku – jako dospělí, ale na některých ručních krovkách může být černá kresba.

Ekologie

Většinou hnízdí na mořských pobřežích a ostrůvcích, častěji než jiné druhy mořských racků i ve vnitrozemí na velkých vodních nádržích a řekách. Většinou hnízdí v malých koloniích do 10 párů, někdy jen jednotlivé páry, ale ze Skotska jsou známy i kolonie až 24500 párů. Hnízdo staví na zemi, někdy používá i stará hnízda na stromech. V květnu a červnu snáší 3(2-5) vejce, oba ptáci sedí 22-28 dní. Vylíhlá mládata po 3-5 dnech opouštějí hnízdo a jsou rodiči krmena v okolí. Vzletná jsou asi ve 35 dnech, pohlavně dospívají ve 2. – 4. roce života. Nejvyšší věk u kroužkovaného ptáka je 26 let.
Hlavní část potravy tvoří hmyz, žížaly, další vodní i suchozemští bezobratlí a malé ryby. Dokáže ulovit i malé ptáky a savce. Malou část potravy tvoří rostliny, např. třešně.

Rozšíření

Larus canus canus – celá severní polovina Evropy, jednotlivé páry hnízdí i ve zbytku kontinentu. V současnosti v Evropě hnízdí cca 600000 párů. Převážně tažný druh, posunující se v zimě k jihu, stále větší počty zimují ve vnitrozemí.
U nás až do 80. let minulého století pouze jako protahující a zimující druh. První hnízdění bylo prokázáno v roce 1986 na Nových Mlýnech. V současnosti u nás hnízdí každoročně, v letech 2001-2003 2-4 páry, většinou na jižní a severovýchodní Moravě. Vyskytuje se u nás celoročně, nejvyšší počty v zimních měsícich – každoročně u nás zimuje až několik tisíc ptáků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek89 ptacek239 6-1-2015-park-zahradka-27-b-73a46d818c118cd7cee469ee898f55ec019ee0c8 nasi_ptaci430.jpg nasi_ptaci746.jpg nasi_ptaci792.jpg nasi_ptaci870.jpg nasi_ptaci23 nasi_ptaci221 nasi_ptaci277 nasi_ptaci283 nasi_ptaci2203 nasi_ptaci2502 hoopoe-362642_1920 3birds3 www.nasiptaci.info nasiptaci.info full27170-9e472d999d7dc3423bf63f6b8c929e30239ee00d 22birds_b most31 www.nasiptaci.info



Nové foto
most84 most23 most32 P1000652 P1010197 P1010240 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most43 most150 most183 most200 most204 most215 most227 most232 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info