Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7722 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Rákosník velký

rakvel

Velikost

Délka: 16-20 cm.
Hmotnost: 26-39 g.

Popis

Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Vrch hlavy, lopatky, hřbet a svrchní krovky ocasní olivově hnědošedé, kostřec narezavělý. Rýdovací pera jsou tmavě proužkovaná. Spodina těla šedobílá, boky okolí řiti a spodní krovky ocasní smetanové. Letky jsou tmavší se světlými lemy.

Ekologie

V hnízdním období vyhledává rozlehlejší porosty rákosu nebo orobince s trvalou vodní hladinou, za potravou vyletuje i do polí. Hnízdí 1x ročně, jen malý počet párů 2x. Hnízdo si staví na stoncích orobince nebo rákosu, méně často i jiných rostlin, zpravidla bývá umístěno nedaleko okraje porostu směrem k vodě. Od května do července snáší nejčastěji 5 (2-6) vajec, sedí pouze samice 11-15 dní. Hnízdní péče trvá 10-12 dní, při vyrušení mláďata opouštějí hnízdo už od 8. dne. Poletují od 16. dne, od 23. dne se živí sama. Pohlavně dospívají ve druhém kalendářním roce, nejvyšší věk je přes 9 let. Jarní přílet probíhá v dubnu a květnu, s maximem na přelomu měsíců, do zimovišť se vracejí od konce srpna a v září, jednotliví ptáci se můžou zdržet i déle, nejpozdější záznam je z poloviny listopadu.
Potrava je z převážné části živočišná, hlavně hmyz a jeho larvy, méně pavouci a malí měkkýši. Pouze na podzim příležitostně otrhává i bobule (bez černý).

Rozšíření

Severozápad Afriky, Evropa mimo severních oblastí, Přední Asie, areál dosahuje až do západní Sibiře. V Evropě byl koncem minulého století zaznamenán mírný pokles stavů, hnízdní populace v současnosti čítají více než 1,5 milionu párů. Přísně tažný druh, zimuje v Africe mezi Saharou a JAR.
Na našem území obývá okolí vod, preferuje nízké až střední polohy, jen místy vystupuje výše – max 730 m. n. m. na Šumavě. V našich podmínkách nikde nedosahuje vysoké hnízdní hustoty. Počty už několik desetiletí pomalu klesají, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 1200-2400 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
dravci_13_4_19_2 www.nasiptaci.info 26_4_19_5 26_4_19_15 26_4_19_19 26_4_19_53 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_8 20_5_19_11 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7805 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info