atlas našich ptáků
Fotogalerie
9422018_birds imgp5652-92fa76db308276b580dd93b845205ace41d67047 sojka-obecna-1-96051bd62e80c90f12a466551640732a5cf8d7cf nasi_ptaci480.jpg nasi_ptaci590.jpg harrier-934590_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 251a P1010217 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci213 ptaci279 ptaci366 ptaci388 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Rybák černý

rybakcerny

Velikost

Délka: 22-26 cm.
Rozpětí: 56-62 cm.
Hmotnost: 49-83 g.

Popis

Šat svatební – hlava a šíje černé, vrch těla tmavošedý, spodina černošedá, spodní krovky ocasní bílé a šedý ocas. Letky jsou černošedé, na první ruční bílé pole. Krajní ruční letky tmavší než zbytek křídla, spodní křídelní krovky šedé. Zobák i nohy černé.
Šat prostý – čelo, uzdička, široký pruh napříč šíjí a celá spodina těla bílé. Před okem černá skvrna,po stranách volete šedohnědé pole.
Šat mláďat – jako šat prostý ad., ale vrch těla s černými srpky u špiček per a širokými světle hnědými až bělavými lemy, přední křídelní krovky černé.

Ekologie

Ke hnízdění využívá vegetací zarostlé okraje sladkých vod (stojatých i tekoucích) i brakické mokřady. Hnízdí někdy jednotlivé páry, častěji v malých koloniích do 20 párů, jen zřídka i přes 100 párů, některé kolonie jsou společné s jinými druhy rybáků, racky i jinými druhy ptáků. Hnízda si staví v nízké vegetaci, někdy i přímo na vodě na vzplývavých rostlinách. Snůška probíhá od května do července. Snáší většinou 3(1-4) vejce, oba rodiče sedí 20-23 dní. Mláďata 2-3 dny po vylíhnutí opouštějí hnízdo a asi 2 týdny se ukrývají v jeho okolí, kde jsou krmena. Vzletnosti dosahují po 19-25 dnech, nejpozději ve druhém roce poprvé hnízdí. Nejstarší pták se dožil 17 let a 2 měsíců.
Potravu loví za letu nad hladinou. Tou je nejčastěji vodní hmyz, dále malé rybky, plži, pulci a žáby.

Rozšíření

Clidonias niger niger – hnízdí ve většině kontinentální Evropy a dále areál zasahuje do západní Sibiře a Střední Asie. V západní Evropě je areál ostrůvkovitý, směrem k východu se stává souvislým. V současnosti v Evropě hnízdí více než 83000 párů. I tato ssp. je tažná, většina ptáků zimuje na západním pobřeží Afriky jižně od Mauretánie a Senegalu. Část ptáků z východních částí areálu táhne přes Středozemní moře a údolí Nilu a zimují od jižního Egypta po Súdán, malá část ještě jižněji, až na jezerech příkopové propadliny.
Přes naše území početně protahuje, vyskytuje se od března do září, vyjímečně až do listopadu. V současnosti hnízdí jen na několika málo místech, hlavně v nižších polohách. Celková početnost v letech 2001-2003 nepřesahovala pravděpodobně 15 hnízdících párů, což je oproti stavům z předešlého sčítání (1985-89) snížení stavů cca o 75%.

Význam

Vzhledem k silně klesajícím počtům u nás hnízdících párů je rybák černý v Červeném seznamu ČR zařazen do kategorie CR – kriticky ohrožený druh.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek594 OLYMPUS DIGITAL CAMERA nasi_ptaci173.jpeg nasi_ptaci535.jpg nasi_ptaci823.jpg nasi_ptaci847.jpg nasi_ptaci2262 bird-of-prey-778476_1920 white-throated-sparrow-942064_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bullfinch-1575205_1920-9133fee34e940d3e4cddf01478c8c77888fe749b dsc02400-b057f725ad1f0e23a304a258948b0f559bee4d83 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 3bird www.nasiptaci.info



Nové foto
76bird 1bird 94bird 47bird 69bird 13bird 46bird 88bird 33bird 25bird 31bird 7122018_birds kalous1 DSCN2051 1122018_birds 2bird 8522018_birds www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info