atlas našich ptáků
Fotogalerie
bird-of-prey-1544985 24bird wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db nasi_ptaci626.jpg nasi_ptaci267 nasi_ptaci2484 nasiptaci.info nasiptaci.info most85 most186 most204 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci292 17bird DSCN2051 (2) www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Skřivan lesní

skrivalesniV

Velikost

13,5 – 15 cm, váha 26 g

Popis

Menší než skřivan polní (Alauda arvensis).Když sedí, má typickou světlou a tmavou kresbu na křídlech, ruční krovky jsou tmavé s béžově bílými špičkami a s bíle lemovanou černou skvrnou na bázi. Zadní okraj křídel u dospělých není světlý. Boky jsou světlé, bez kresby. Ocas je krátký, vnější rýdovací pera jsou hnědá s bílými špičkami. Směrem dovnitř ocasu se bílé špičky na perech zmenšují. Na hlavě jsou patrné tmavé líce a světlé nadoční proužky,které se na šíji spojují. Peří v týle hlavy mívá vztyčené ve stříškovitou chocholku. Zobák je slabý. Sameček i samička jsou zbarveni stejně, mladí ptáci jsou svrchu příčně skvrnití, jakoby šupinatí. Díky vlnkovitému letu, krátkým a širokým křídlům a pahýlovitému ocasu, může připomínat malého strakapouda.

Ekologie

Žije ve světlých jehličnatých lesích (dává přednost borovým na písčité půdě), ale také ve smíšených nebo listnatých lesích s mýtinami, na vřesovištích, stepních stráních, starých vinohradech i na hromadách velkých kamenolomů. Ze zimovišť přilétá od poloviny února do konce března. Jeho krásný zpěv vyniká zvláště v noci, zpívá však i ve dne, často za charakteristického svatebního letu v obloucích a spirálách za pomalého mávání křídel, často 100-150 m vysoko. Hnízdí 2x ročně od března do července. Hnízdo je na zemi, zpravidla na osluněném místě, dobře ukryté v nepříliš vysoké vegetaci. Je zbudováno ze suchých trav, kořínků, někdy i mechu, lišejníku a srsti. Na 3-5 bělavých, drobně hnědě a šedě skvrnitých vajíčkách sedí samička. O mláďata pečují oba rodiče. Při hnízdění je poměrně plachý. Potrava se skládá z hmyzu, semen a zelených částí rostlin.

Rozšíření

Jeho areál zabírá většinu Evropy, Blízký východ a sever Afriky. Je tažný, zimuje ve Středomoří.

Význam

V Červeném seznamu ČR je veden v kategorii EN – ohrožený druh.

Rozšíření v ČR

Hnízdí roztroušeně na většině území, výrazně početnější je na západě republiky. Vyskytuje se od nížin až nad horní hranici lesa. Do poloviny minulého století byl dost hojný, pak nastal silný úbytek trvající několik desetiletí. V posledních několika letech se početnost místy opět zvyšuje. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 600-1100 párů.
Stejně jako u nás, i v celé Evropě byl ve druhé polovině minulého století zaznamenán citelný úbytek stavů – v současnosti čítá hnízdní populace přes 1,3 milionu párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek334 ptacek359 ptacek270 ptacek306 p4-d04b10e5424ac996b49d78076e9f5dd8fdc79d14 wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db 18042015792-a70bcb8770451154762273662555ff964c1ddbed nasi_ptaci62.jpeg nasi_ptaci95.jpg nasi_ptaci314.jpg nasi_ptaci536.jpg nasi_ptaci808.jpg nasi_ptaci2378 nasi_ptaci2414 nasi_ptaci2421 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most91 271a most10 151a www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 30bird www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek313 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 ptacek375 ptacek383 ptacek409 ptacek411 ptacek500 img00004a nasi_ptaci224.jpg nasi_ptaci371.jpg nasi_ptaci543.jpg nasi_ptaci557.jpg nasi_ptaci578.jpg nasi_ptaci2271 nasi_ptaci2305 nasi_ptaci2336 nasi_ptaci2444 4822018_birds www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 101a dsc_0139-f0bea0a9efb2c6f86c73957ec2f7f827ee80ceb5 most45 most110 most141 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci224 ptaci410 71bird