atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek196 21-3-2014-parkzahrada-19-3b31ed4205c0d0c77e574602b82adf611efaea7c nasi_ptaci743.jpg nasi_ptaci227.jpg nasi_ptaci407.jpg nasi_ptaci836.jpg nasi_ptaci857.jpg nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bird-2109659_1920 P1000697 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Skřivan polní

skrivanpol

Velikost

16-18 cm, váha 40 g

Popis

Svým zbarvením je dokonale přizpůsoben životu na zemi. Svrchu a na hrudi je šedohnědý, čárkovaný, břicho je bílé. Čárky na hrudi končí dost náhle nad břichem bez kresby. Vnější ocasní pera dosti dlouhého ocasu jsou bílá, což je na kratší vzdálenost nápadné za letu při vyplašení, kdy odlétá nízko nad zemí s třepotáním křídel a poloroztaženým skloněným ocasem. Přitom lze u hnědého ptáka pozorovat tenký rozpitý bělavý lem zadního okraje křídel. Temenní pera nosí částečně vztyčená, samec je může vztyčit ve stříškovitou chocholku. Z blízka je též nápadný dlouhý, téměř rovný dráp zadního prstu, přizpůsobený ke zvětšení plochy nohy na nerovných, hrbolatých terénech. Samička se liší od samce jen menší velikostí. Mláďata jsou tmavší, skvrnitější a mají na hřbetě bílé špičky per.

Ekologie

Hnízdí hojně v otevřené krajině. Kromě ní obsazuje i pastviny, vřesoviště, rašeliniště a na severu tundru. Na jihu i horské louky, zvláště ty kde je tráva stále nízká. Početně se vyskytuje zejména na jarním tahu, kdy přilétá už v únoru. Jinak žije přísně individuálně, vůči svým sokům je velmi nesnášenlivý a svůj hnízdní okrsek úporně brání. V období vrcholného toku zpívá i samice, ovšem podstatně řidčeji než samec. Hnízdí od dubna do července 2-3x ročně. Hnízdní důlek pod převislou vegetací vyhrabe samička a snáší do něho stébla trav a kořínky, někdy i žíně a chlupy. Na 3-5 žlutozelených, hustě skvrnitých vajíčkách sedí samice, kterou po poledni občas střídá samec. Mláďata krmí oba rodiče 9 až 10 dní, za 18 dní už mláďata dovedou létat. Tvoří tedy jakýsi přechod od ptáků krmivých, k ptákům nekrmivým. Takový způsob odchovu je ve stepních podmínkách výhodnější než odchov mláďat krmivých. Z jara a v létě převažuje potrava živočišná, hmyz, pavouci, později rostlinná, zelené části rostlin, semena.

Rozšíření

Obývá celou palearktickou oblast mezi 35-65° s. š. Na zimoviště do Středomoří odlétají skřivani v září až říjnu, v malém počtu u nás i přezimují. Byl introdukován i do Austrálie, na Tasmánii a na Nový Zéland.

Rozšíření v ČR

Druh hojně hnízdící na celém území od nížin až po nejvyšší polohy hor. I přes neustálý mírný pokles stavů u nás v letech 2001-03 hnízdilo 0,7-1,4 milionu párů.
Evropské populace ve 2. polovině minulého století postihl silný úbytek stavů (podle některých údajů až o 50%), i tak se jedná o hojný druh – v současnosti v celé Evropě hnízdí více než 40 milionů párů.

6 komentářů u Skřivan polní

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
nasi_ptaci352.jpg ptacek594 20140525_110936-a8b114b4955db2ee3f614dbf2f383872979e3110 6birds_b nasi_ptaci115.jpeg nasi_ptaci221.jpg nasi_ptaci331.jpg nasi_ptaci375.jpg nasi_ptaci387.jpg nasi_ptaci469.jpg nasi_ptaci539.jpg nasi_ptaci586.jpg nasi_ptaci2191 nasi_ptaci2328 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info P1000696 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 40bird ptaci313 6bird 622018_birds 8bird



Nové foto
ptacek143 ptacek70 ptacek208 SONY DSC ptacek278 ptacek429 ptacek432 ptacek552 ptacek596 _dsc0582-d90d5e45d67be8f82c1fa72e2f05a2626cf52a20 p5-558ec9679fe53881b3a8cb235abfaaa07910bd89 nasi_ptaci86.jpeg nasi_ptaci484.jpg nasi_ptaci505.jpg nasi_ptaci715.jpg nasi_ptaci856.jpg nasi_ptaci289 nasi_ptaci2105 nasi_ptaci2422 brhlik-lesni-ea454c13ad8da3789d44996ece8bd10acca52067 hoopoe-362642_1920 www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bullfinch-1575205_1920 robin-1893180_1280 most20 most82 P1000696 most163 www.nasiptaci.info ptaci218 ptaci273 ptaci317