atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci2018_42 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN1651 422018_birds www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Slavík obecný

slavikob

Velikost

Délka: 15-16,5 cm.
Hmotnost: 16-27,5 g.

Popis

Velikosti vrabce, vrch těla má světleji hnědý než slavík tmavý (L. luscinia), křídla a ocas rezavohnědé, na hrdle bělavý, prsa naokrovělá a ostatní spodina těla bělavá. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladí ptáci jsou na hřbetě a spodku těla šupinkovitě skvrnití.

Ekologie

Obývá sušší biotopy než s.tmavý (L. luscinia), hlavně listnaté lesy nebo pruhy křovin a stromů s podrostem v otevřené krajině, místy i staré hřbitovy a zahrady. Ze zimovišť se navrací v dubnu a květnu, odlétá od konce července do začátku října. Hnízdo staví samotná samice, umístěno bývá na zemi v hustém podrostu, jen zřídka i výše (cca do 1 m nad zemí). Snůška probíhá od poslední dekády dubna do konce června (hnízdí 1x ročně, pouze ve Středomoří nepravidelně i 2x) a obsahuje 3-5 (2-6) vajec. Sedí pouze samice 12-14 dní, po vylíhnutí mladé na hnízdě zahřívá až do počátku opeřování. Hnízdo mláďata opouštějí ve stáří 11 dní, ještě neschopná letu, šplhají po vegetaci v okolí hnízda, létají ve stáří 14 dní. Pohlavně dospívají v následujícím roce, nejvyšší věk ve volné přírodě je 8 let, v zajetí dokonce 27.
Potrava je téměř výhradně živočišná – hmyz, pavouci, pouze na podzim v malé míře požírá i různé bobule.

Rozšíření

Severozápadní Afrika, dál od Pyrenejského poloostrova přes západní a střední Evropu až do Malé a Střední Asie. Tažný druh, zimuje v subsaharské Africe kolem rovníku, jednotliví ptáci i ve Středomoří. Evropské populace přes mírný pokles v posledních 20 letech jsou považovány za stabilní, čítají přes 4,2 milionu párů.
V ČR hnízdí na většině níže položených území, nejvýše vystupuje do výšek kolem 600 m.n.m., hlavními hnízdními oblastmi jsou severní a střední Čechy, zejména Polabí, jižní a střední Morava a nížinné oblasti Slezska. V posledních desetiletích se u nás jedná o silně se šířící druh, mezi lety 1989 a 2001-03 došlo k navýšení stavů o 33% na 8-16 tisíc hnízdících párů.

1 komentář u Slavík obecný

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most168 most161 most160 most151 most142 most109 most108 most107 most59 most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000696 17bids_2017 13bids_2017 most96 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info