atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek342 ptacek368 3922018_birds ptacek430 ptacek576 nasi_ptaci414.jpg nasi_ptaci565.jpg nasi_ptaci618.jpg nasi_ptaci638.jpg nasi_ptaci648.jpg nasi_ptaci732.jpg nasi_ptaci2147 nasi_ptaci2460 nasi_ptaci2467 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most86 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci388 ptaci418 kalous11 ptaci2018_17 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Sluka lesní

sluka

Velikost

Délka: 33-38 cm.
Rozpětí: 55-65 cm.
Hmotnost: 230-440 g.

Popis

Viditelně větší než bekasiny. Opeření je směsicí rezavohnědé, tmavohnědé, okrové a šedé barvy. Na temeni hlavy a v týlu má příčné černé pruhy. V letu rezavohnědý kostřec a ocas, na něm tmavá páska, konce rýdovacích per světlejší.

Ekologie

Hnízdí jednotlivě, hlavně ve vlhčích listnatých nebo smíšených lesích. Samice jsou patrně polyandrické. Hnízdo bývá umístěno většinou na sušším místě u paty stromu nebo pod podrostem. Od poloviny března samice snáší 4 (2 – 5) vejce a sama na nich 20 – 21 dní sedí. Ihned po vylíhnutí matka mláďata z hnízda odvádí. Dokáže i už větší mláďata přenášet v letu, nohama přitisklá k břichu, méně často uchopením mezi prsty nebo přitisknuté zobákem k hrudi. Zejména malá mláďata a snad i vejce dovede přenést i v zobáku. Menší část samic od května hnízdí podruhé. Nejvyšší prokázaný věk je více než 20 let.
Hlavní složkou potravy jsou červi, dále hmyz, mnohonožky, pavouci a sladkovodní měkkýši a korýši. V menší míře požírá i semena rostlin.

Rozšíření

Vyskytuje se téměř v celé Evropě mimo severovýchodu a jihovýchodu kontinentu, dále širokým pruhem středem Asie až po východní pobřeží a Japonsko. Jedná se o převážně tažný druh, zimující v západní Evropě, Středomoří a na Blízkém východě. Asijské populace zimují na jihu kontinentu po Filipíny.
U nás pravidelně hnízdí, častěji v pahorkatinách a horách, kde vystupuje až do více než 1100 m. n. m. V letech 1985-89 byl počet hnízdících párů odhadnut na 1500-3000. Přes naše území i početně protahuje, výrazně silnější bývá jarní tah. Mimořádně někteří jedinci zimují i u nás.

Význam

Tradiční lovný pták. Nejvyšší úlovky byly kolem roku 1935 – v ČR až přes 11000 kusů ročně. V současnosti se loví desítky, max několik set kusů za rok.

1 komentář u Sluka lesní

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek166 ptacek219 OLYMPUS DIGITAL CAMERA ptacek659 94bird ptacek612 img00089b-5428d7128885de6c38cdb6d981a53c7303047af3 nasi_ptaci272.jpg nasi_ptaci635.jpg nasi_ptaci823.jpg nasi_ptaci2179 nasi_ptaci2353 animal-946493_1280 kingfisher-881975_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most16 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci286 ptaci343 ptaci2018_39 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové fotky
nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info