Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7722 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Sluka lesní

sluka

Velikost

Délka: 33-38 cm.
Rozpětí: 55-65 cm.
Hmotnost: 230-440 g.

Popis

Viditelně větší než bekasiny. Opeření je směsicí rezavohnědé, tmavohnědé, okrové a šedé barvy. Na temeni hlavy a v týlu má příčné černé pruhy. V letu rezavohnědý kostřec a ocas, na něm tmavá páska, konce rýdovacích per světlejší.

Ekologie

Hnízdí jednotlivě, hlavně ve vlhčích listnatých nebo smíšených lesích. Samice jsou patrně polyandrické. Hnízdo bývá umístěno většinou na sušším místě u paty stromu nebo pod podrostem. Od poloviny března samice snáší 4 (2 – 5) vejce a sama na nich 20 – 21 dní sedí. Ihned po vylíhnutí matka mláďata z hnízda odvádí. Dokáže i už větší mláďata přenášet v letu, nohama přitisklá k břichu, méně často uchopením mezi prsty nebo přitisknuté zobákem k hrudi. Zejména malá mláďata a snad i vejce dovede přenést i v zobáku. Menší část samic od května hnízdí podruhé. Nejvyšší prokázaný věk je více než 20 let.
Hlavní složkou potravy jsou červi, dále hmyz, mnohonožky, pavouci a sladkovodní měkkýši a korýši. V menší míře požírá i semena rostlin.

Rozšíření

Vyskytuje se téměř v celé Evropě mimo severovýchodu a jihovýchodu kontinentu, dále širokým pruhem středem Asie až po východní pobřeží a Japonsko. Jedná se o převážně tažný druh, zimující v západní Evropě, Středomoří a na Blízkém východě. Asijské populace zimují na jihu kontinentu po Filipíny.
U nás pravidelně hnízdí, častěji v pahorkatinách a horách, kde vystupuje až do více než 1100 m. n. m. V letech 1985-89 byl počet hnízdících párů odhadnut na 1500-3000. Přes naše území i početně protahuje, výrazně silnější bývá jarní tah. Mimořádně někteří jedinci zimují i u nás.

Význam

Tradiční lovný pták. Nejvyšší úlovky byly kolem roku 1935 – v ČR až přes 11000 kusů ročně. V současnosti se loví desítky, max několik set kusů za rok.

1 komentář u Sluka lesní

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
dravci_13_4_19_2 www.nasiptaci.info 26_4_19_5 26_4_19_15 26_4_19_19 26_4_19_53 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_8 20_5_19_11 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7805 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info