atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek60 3-2-2010-odpoledne-125-6060b7d988940a9b44f51b409c43b8f8f0b5dbbd ptacek225 nasi_ptaci209.jpg nasi_ptaci408.jpg nasi_ptaci713.jpg nasi_ptaci22 bird-of-prey-848906_1920 nasiptaci.info cimg2402-e78006a2fa5afbab52003fc39f3663c98685ab1e 12bids_2017 P1000628 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Sojka obecná

sojkaob

Velikost

Délka: 32-35 cm.
Hmotnost: 114-226 g.

Popis

Zbarvení těla je narudle šedohnědé, vespod světlejší, kostřec je bělavý. Uzdička, ocas a konce křídel černé. Na křídle je bílé pole, patrné zvláště v letu, křidélko a krovky ručních letek jsou sytě modré s příčnými černo-bílými proužky. Na temeni bělavá, tmavě podélně čárkovaná pera, tvořící nevýraznou chocholku. Za letu jsou nápadná široká křídla a delší ocas. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, samice jsou poněkud menší a chocholka je ještě méně výrazná.

Ekologie

Žije v lesích všech typů, řídce i v rozsáhlých městských parcích. Hnízdo ze suchých větviček, vystlané suchými rostlinami a kořínky si staví na stromech, většinou ne příliš daleko od okraje lesa. Od dubna do začátku června snáší v jednodenních intervalech 4-8 vajec, zpravidla od snesení druhého na nich samice sedí 16-19 dní. Mláďata se líhnou postupně v průběhu 1-2 dní. Oba rodiče je na hnízdě krmí 19-21 dní, po opuštění hnízda se mláďata drží pohromadě s rodiči a někdy jsou ještě přikrmována. Nejvyšší známý věk je 18 let.
Potrava je velice rozmanitá. Od pozdního léta do zimy převládá rostlinná, na jaře a v létě živočišná. Rostlinnou část tvoří hlavně žaludy, obilí, nejrůznější bobule, plody a semena. Z živočichů loví hmyz, z hnízd jiných ptáků vybírá vejce a mláďata, uloví i malé hlodavce a obojživelníky.

Rozšíření

Vyskytuje se v severní Africe, mimo nejsevernějších oblastí v téměř celé Evropě, v Malé Asii a v pásu středem Asie na severu po Sachalin a v jihovýchodní Asii. Převážně stálý druh, některé populace různých ssp. můžou vykonávat i výrazné tahové cesty. V Evropě se to týká především ptáků ze severských lesů, hlavně mladých, kteří přetahují na podzim jihozápadním směrem až do střední Francie. Tyto přesuny mají různou intenzitu, v některých letech mají až invazní charakter. V Evropě v posledních desetiletích nebyly zaznamenány výrazné změny početnosti, v naprosté většině zemí jsou stavy stabilní nebo i mírně stoupají. V celé Evropě hnízdí přes 6 milionů párů.
V ČR se vyskytuje na celém území, od nížin až po horní hranici lesa v horách. V posledních desetiletích stavy mírně stoupají, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 170-340 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek12 ptacek178 ptacek187 ptacek340 ptacek251 ptacek428 ptacek478 ptacek627 nasi_ptaci244.jpg nasi_ptaci245.jpg nasi_ptaci756.jpg nasi_ptaci2343 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info small-birds-1046540_1920 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci387 kalous7 DSCN2046 www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek92 ptacek290 ptacek371 3922018_birds ptacek228 ptacek588 nasi_ptaci139.jpg nasi_ptaci365.jpg nasi_ptaci379.jpg nasi_ptaci392.jpg nasi_ptaci437.jpg nasi_ptaci700.jpg nasi_ptaci761.jpg nasi_ptaci261 nasi_ptaci2138 nasi_ptaci2457 52dsc_0018-5bc6b3eb4770170e8282eaf7a51072e9876ec47e animal-881095_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info vlcsnap-2016-04-11-14h23m37s600-2f367b14e408dfacc85cda0fc0a277ab1c6171ae 29birds_b most47 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 722018_birds www.nasiptaci.info