atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek218 imgp5652-92fa76db308276b580dd93b845205ace41d67047 bbb-7-6b5a5b8df16c0547d7a835b7444ed81c8c84d786 nasi_ptaci439.jpg nasi_ptaci454.jpg nasi_ptaci736.jpg nasi_ptaci2299 bullfinch-1893200_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info P1010225 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Šoupálek dlouhoprstý

soupalekdl

Velikost

12-13 cm, váha 9 g

Popis

Šoupálek dlouhoprstý je drobný a štíhlý pták s obloukovitě zahnutým zobákem, o málo kratším než hlava. Vršek těla je tabákově hnědý, bělavě podélně skvrnitý. Spodina je celá bílá s určitým leskem. Na hlavě je výrazný bílý nadoční proužek, čelo a temeno je silně skvrnité (ve zbarvení jsou značné individuální i místní rozdíly, od šedé po červenohnědou). Dráp zadniho prstu je dlouhý (více než 8 mm), obvykle delší než zadní prst. Rýdovací pera delšího ocasu jsou zašpičatělá, kostřec je tmavě okrově rezavý. Ve zbarvení obou pohlaví nejsou žádné rozdíly. Mladí ptáci mají spodek těla zažloutlý, jasně hnědě skvrnitý. Šoupálek dlouhoprstý je velmi podobný Šoupálku krátkoprstému (Certhia brachydactyla), jemné rozdíly se najdou v kresbě na křídlech, ale je zapotřebí fotografie nebo pozorování úplně zblízka. Nejlepším vodítkem je hlas. Zpěv šoupálka dlouhoprstého je hlasitější a delší než u šoupálka krátkoprstého a končí trylkem podobným trylku sýkory modřinky (Parus caeruleus).

Ekologie

Šoupálek dlouhopstý dává přednost lesům jehličnatým a smíšeným se starými stromy, převážně ve vyšších polohách, v horách až po horní lesní hranici. Řidčeji bývá zastižen v lesích listnatých a jiných stromových porostech. Žije i hluboko v nitru porostů. Hnízdí od dubna do července 1-2x ročně. Není pravým dutinovým hnízdičem, vybírá si spíše polodutiny. Hnízdo staví nejčastěji ve štěrbinách, puklinách a zlomech kmenů, za odchlíplou kůrou, v metrech dřeva, dost často i ve štěrbinách mezi prkny a trámy v lesních chatách a boudách. Na tak drobného ptáka je to velká stavba, charakteristická množstvím suchých, nejčastěji smrkových větviček neupraveně naskládaných v prostoru zvolené dutiny. Někdy bývá tento základ vysoký až 40 cm. Teprve na něm je dobře upravené hnízdo z trávy, proužků lýka, mechu a lišejníku. Ve výstelce je často srst a peří. Hnízdo staví převážně jen samička, sama také sedí na 5-7 bílých vajíčkách s jemnými i hrubšími rezavě červenými tečkami, hlavně u tupého pólu. Mladé krmí oba rodiče. Potrava se skládá převážně z hmyzu, jeho larev a pavouků, doplňkově jsou zastoupena i semena. Charakteristický je i jeho pohyb po stromech, šplhá klikatě vzhůru po kmenech, a z koruny pak slétá k patě sousedního stromu.

Rozšíření

V Eurasii žije od Španělska přez Kavkaz, Himálaj, Ťan-Šan a Sibiř do Koreje a Japonska. Je převážně stálý, na podzim a v zimě přelétavý, přidružuje se k hejnkám sýkor.

Rozšíření v ČR.

Hnízdí téměř na celém území,početnější je od středních poloh po horské lesy,místy se vyskytuje až po horní hranice lesa.V letech 2001-03 u nás hnízdilo 300-600 tisíc párů,velikost populací je stabilní.
Rovněž populace v Evropě jsou stabilní a považované za zabezpečené,na celém území žije více než 5,7 milionu párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek214 ptacek81 ptacek636 sam_3271-aafdd2d8509574b0988b85a90d0b3fae79926334 drozd-zpevny-3-0782a59b8ff2b099b10ab993dc8736f7d1e84771 nasi_ptaci624.jpg nasi_ptaci279 nasi_ptaci2172 nasi_ptaci2246 nasi_ptaci2405 8birds8 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 38bird www.nasiptaci.info most78 most223 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
9bird 9422018_birds 3922018_birds 6022018_birds 2422018_birds 24bird 2722018_birds 6822018_birds 1422018_birds 83bird 45bird 12bird 18bird 55bird 96bird 81bird 7722018_birds kalous29 kalous7 DSCN2043 DSCN2051 (2) DSCN2054 DSCN2063 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info