atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek443 nasi_ptaci206.jpg img_0250-brhlik-lesni-2-f6ac50b602923edfc3c886238257766b45cc0d43 nasiptaci.info nasiptaci.info cimg2247-b84068b5c11a5d90d2963a2b23ef7d229496f2a5 9birds_b bird-2109659_1920 2birds_b 20bids_2017 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci236 4bird 91bird www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Šoupálek dlouhoprstý

soupalekdl

Velikost

12-13 cm, váha 9 g

Popis

Šoupálek dlouhoprstý je drobný a štíhlý pták s obloukovitě zahnutým zobákem, o málo kratším než hlava. Vršek těla je tabákově hnědý, bělavě podélně skvrnitý. Spodina je celá bílá s určitým leskem. Na hlavě je výrazný bílý nadoční proužek, čelo a temeno je silně skvrnité (ve zbarvení jsou značné individuální i místní rozdíly, od šedé po červenohnědou). Dráp zadniho prstu je dlouhý (více než 8 mm), obvykle delší než zadní prst. Rýdovací pera delšího ocasu jsou zašpičatělá, kostřec je tmavě okrově rezavý. Ve zbarvení obou pohlaví nejsou žádné rozdíly. Mladí ptáci mají spodek těla zažloutlý, jasně hnědě skvrnitý. Šoupálek dlouhoprstý je velmi podobný Šoupálku krátkoprstému (Certhia brachydactyla), jemné rozdíly se najdou v kresbě na křídlech, ale je zapotřebí fotografie nebo pozorování úplně zblízka. Nejlepším vodítkem je hlas. Zpěv šoupálka dlouhoprstého je hlasitější a delší než u šoupálka krátkoprstého a končí trylkem podobným trylku sýkory modřinky (Parus caeruleus).

Ekologie

Šoupálek dlouhopstý dává přednost lesům jehličnatým a smíšeným se starými stromy, převážně ve vyšších polohách, v horách až po horní lesní hranici. Řidčeji bývá zastižen v lesích listnatých a jiných stromových porostech. Žije i hluboko v nitru porostů. Hnízdí od dubna do července 1-2x ročně. Není pravým dutinovým hnízdičem, vybírá si spíše polodutiny. Hnízdo staví nejčastěji ve štěrbinách, puklinách a zlomech kmenů, za odchlíplou kůrou, v metrech dřeva, dost často i ve štěrbinách mezi prkny a trámy v lesních chatách a boudách. Na tak drobného ptáka je to velká stavba, charakteristická množstvím suchých, nejčastěji smrkových větviček neupraveně naskládaných v prostoru zvolené dutiny. Někdy bývá tento základ vysoký až 40 cm. Teprve na něm je dobře upravené hnízdo z trávy, proužků lýka, mechu a lišejníku. Ve výstelce je často srst a peří. Hnízdo staví převážně jen samička, sama také sedí na 5-7 bílých vajíčkách s jemnými i hrubšími rezavě červenými tečkami, hlavně u tupého pólu. Mladé krmí oba rodiče. Potrava se skládá převážně z hmyzu, jeho larev a pavouků, doplňkově jsou zastoupena i semena. Charakteristický je i jeho pohyb po stromech, šplhá klikatě vzhůru po kmenech, a z koruny pak slétá k patě sousedního stromu.

Rozšíření

V Eurasii žije od Španělska přez Kavkaz, Himálaj, Ťan-Šan a Sibiř do Koreje a Japonska. Je převážně stálý, na podzim a v zimě přelétavý, přidružuje se k hejnkám sýkor.

Rozšíření v ČR.

Hnízdí téměř na celém území,početnější je od středních poloh po horské lesy,místy se vyskytuje až po horní hranice lesa.V letech 2001-03 u nás hnízdilo 300-600 tisíc párů,velikost populací je stabilní.
Rovněž populace v Evropě jsou stabilní a považované za zabezpečené,na celém území žije více než 5,7 milionu párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek114 ptacek432 nasi_ptaci4.jpg nasi_ptaci37.jpg nasi_ptaci111.jpg nasi_ptaci405.jpg nasi_ptaci442.jpg nasi_ptaci562.jpg dano-do-eu-vyrez-pro-pe-fea8172859d4124a713ff88dfc95e5600a5955e0 brhlik-lesni-ea454c13ad8da3789d44996ece8bd10acca52067 tit-785252_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info _dsc9637-obnoveny-a262c5b46bdabe6c477feb00cc1b07add0864239 12birds_b www.nasiptaci.info most178 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci229 ptaci369 8122018_birds www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek355 ptacek472 ptacek633 nasi_ptaci286.jpg nasi_ptaci368.jpg nasi_ptaci29 nasi_ptaci2205 nasi_ptaci2322 1birds1 10birds10 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 2122018_birds 351a 8bids_2017 16bids_2017 P1000697 www.nasiptaci.info most31 most88 most227 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci326 www.nasiptaci.info