Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 26_4_19_28 27_4_19_10 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_24 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Špaček obecný

spacekob

Velikost

Délka: 19-22 cm.
Hmotnost: 53-105 g.

Popis

Peří černé, s kovově purpurovým až zeleným leskem a bílými skvrnami. Ty jsou největší po letním pelichání, postupně se obrušují a u ad. samců můžou koncem jara i zmizet. Mladí ptáci od vylétnutí do prvního pelichání jsou hnědošedí, bez skvrn.

Ekologie

Obývá světlé, řidší lesy, sady a parky i v okolí lidských sídel. Naši ptáci jsou převážně tažní, i když každoročně jsou řídce pozorováni i v průběhu zimy. Návrat ze zimovišť probíhá od konce února do března, zpět odlétají většinou v průběhu října.
U nás hnízdí 1-2x ročně. Hnízda si staví v dutinách stromů, s oblibou používá i budky a s postupující synantropizací stále častěji i dutiny na budovách. Od dubna do června snáší 4-6 (2-9) vajec, sedí oba rodiče 12-13 dní. Mláďata hnízdo opouštějí po 16-24 dnech, postupně se houfují do stále větších hejn, ve kterých se zdržují až do odletu. Pohlavně dospívají koncem prvního roku života, nejvyšší věk je 15 let.
Z počátku hnízdní sezony se živí téměř výlučně živočišnou potravou, postupně se navyšuje množství potravy rostlinné. V řivočišné potravě převládá hmyz, hlavně brouci, blanokřídlí, dvoukřídlí a motýli, rostlinná potrava se skládá z různých dužnatých plodů (třešně, bez černý, vinná réva a pod.), v menší míře požírá i vegetativní části rostlin.

Rozšíření

Od V. Británie a Francie až po Bajkal, Malá Asie. Introdukován byl úspěšně do Severní Ameriky, na jih Jižní Ameriky, v jižní Africe, v Austrálii, na Novém Zélandu a v Polynesii. Mimo populací z jižní a západní Evropy tažný druh, zimující na jihu areálu, nebo poněkud jižněji (až severní Afrika a jihozápad Asie). Stavy v Evropě byly stabilní, v posledním desetiletí na středu a jihu areálu stoupají, ve zbytku Evropy je hlášen pokles stavů. Proto je v současnosti špaček považován za ubývající druh, populace čítají přes 23 milionů párů.
V ČR hnízdí na celém území, nejhojnější je v nížinách až pahorkatinách, vzácně vystupuje až vysoko do hor max. 1290 m. n. m. v Krkonoších v dutých sloupech lyžařského vleku. Početnost u nás velice mírně stoupá, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 0,9-1,8 milionu párů.

1 komentář u Špaček obecný

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 13_4_19_3 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7847 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7805 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info