atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek135 ptacek147 ptacek353 img_3735ptacek-f43970f668409027f00b705cb4dc21f12d345f61 nasi_ptaci27.jpeg nasi_ptaci529.jpg nasi_ptaci558.jpg nasi_ptaci2265 nasi_ptaci2494 nasiptaci.info vlcsnap-2016-04-13-14h39m25s033-50990ca6120bd5d8272fcb124aa110c32699530e most29 3bids_2017 www.nasiptaci.info most36 www.nasiptaci.info ptaci404 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Stehlík obecný

stehlikob

Velikost

12,5 – 13,5 cm, váha 16 g

Popis

Stehlík je náš nejpestřejší a nezaměnitelný pěvec. Na přední části hlavy má jasně červenou masku, temeno a zadní část krku jsou černé. Mezi těmito barvami se táhne bílý pruh, tvořící jakýsi náhrdelník. Na prsou je široký hnědavý pás, zbytek spodiny těla a kostřec jsou bílé. Hřbet je hnědý, křídla uhlově černá s širokou žlutou křídelní páskou. Konce letek a konce ocasních per černého ocasu mají bílé skvrny. Zobák je dlouhý a špičatý, slonovinový. Rozeznat pohlaví je dost obtížné; u samečka zasahuje červená maska až na zadní okraj oka a peříčka u kořene zobáku jsou černá, u samičky jde červeň zdola jen do poloviny oka a peříčka u zobáku jsou hnědá. Mladí ptáci až do podzimního pelichání nemají červenou masku, hlava je šedohnědá a rozpitě čárkovaná. Záda a spodní strana jsou světle hnědé, tmavě čárkované. Křídla černá se žlutými poli.

Ekologie

Oblíbil si parkovitou krajinu s dostatkem stromů; aleje, remízy, břehové porosty, parky, sady, hřbitovy i předměstí. Obývá i řídké listnaté a smíšené lesy. Samečkové začínají zpívat už v únoru, kdy se ještě zdržují v zimních hejnech. Začátkem dubna se hejna rozpadají a tvoří se páry. Hnízdí od května do července, ve střední a jižní Evropě 2x, na severu jen jednou. Hnízdo staví samička téměř výhradně na listnatých, často ovocných stromech, většinou ve vidlici větve na postranní větvi daleko od kmene. Zřídka níže než 4 m nad zemí. Hnízdo je tlustostěná miska, pečlivě spletená z jemných stébel, kořínků a mechu, s nahoře trochu dovnitř zahnutými stěnami, vše je propleteno hmyzím předivem a lišejníky. Do hnízdního důlku vystlaného chmýřím z bodláků a zvířecí srstí, snáší samička 4-5 bělavých vajíček s načervenalými tečkami a čárkami. Po celou dobu sezení 12-14 dní, ji sameček krmí. Mladé krmí zprvu hmyzem, později semeny změkčenými ve voleti. Stehlíci jsou specialisté na semena která ještě vězí v semenících, bodláků, lopuchů, pampelišek a jiných plevelů. Obratně šplhají i po tenkých větvičkách bříz a olší, z jejichž šištiček vybírají semena.

Rozšíření

Hnízdiště leží od Evropy po Himálaj a v severní Africe. Vysazen byl v Austrálii, na Tasmánii, na Novém Zélandu a několika ostrovech na jihovýchodě jižní Ameriky. Je částečně tažný. U nás převážně stálý.

Rozšíření v ČR.

Hnízdí hojně na celém území, na horách až více než 1000 m.n.m., vyjímečně bývá pozorován v hnízdím období i nad horní hranicí lesa. V posledních desetiletích jsou počty stabilní, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 200-400 tisíc párů.
Evropské populace jsou považovány za stabilní a zejména v západní a severní Evropě mírně rostoucí. Na celém území hnízdí přes 12 milionů párů.

1 komentář u Stehlík obecný

  • Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat na autora kreslených obrázků? Vyrábím hračky pro děti do školek a tato kresba se mi velice líbí. Moc díky za odpověď.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek73 ptacek21 ptacek215 vojtech_novotny_152779-42acb8abbabde0775ca2d3ce0652702ecd25b28a 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 img00071b-f399d937f72b27b48a2c43bfbfe260d0cbc74dcb nasi_ptaci743.jpg 2222018_birds nasi_ptaci25.jpeg nasi_ptaci104.jpg nasi_ptaci119.jpg nasi_ptaci426.jpg nasi_ptaci534.jpg nasi_ptaci541.jpg nasiptaci.info 24birds_b www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci279 ptaci355 8122018_birds kalous5 www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek330 ptacek412 ptacek611 ptacek612 ptacek613 ptacek622 img00036c-025f04ae3e8b80efea644708382cc67acb4109a3 jerabek-lesni-cd9d91503d3855be06d7b847636b3cbc4c175f84 dsc_0032-d8a57c5361f0cbc3d053a0ea683333a1a2fba033 nasi_ptaci364.jpg nasi_ptaci430.jpg nasi_ptaci494.jpg nasi_ptaci2154 nasi_ptaci2352 nasi_ptaci2421 img_0250-brhlik-lesni-2-f6ac50b602923edfc3c886238257766b45cc0d43 red-bellied-woodpecker-941325_1280 star-649707_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 21bird small-birds-1046540_1920 most93 most18 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci330 ptaci341 3522018_birds kalous15 kalous7 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info