atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek127 ptacek160 imgp9375-7b10ef73d843f1f302f7ed1fd74b208f44e4a9ca nasi_ptaci64.jpg nasi_ptaci71.jpeg nasi_ptaci153.jpeg nasi_ptaci180.jpg nasi_ptaci222.jpg nasi_ptaci362.jpg nasi_ptaci550.jpg nasi_ptaci718.jpg nasi_ptaci2256 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info zviratka-a-jinezvlastnosti-412-c60ddccddf0204d187a06e83e046f97539e09fef most2 www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Stehlík obecný

stehlikob

Velikost

12,5 – 13,5 cm, váha 16 g

Popis

Stehlík je náš nejpestřejší a nezaměnitelný pěvec. Na přední části hlavy má jasně červenou masku, temeno a zadní část krku jsou černé. Mezi těmito barvami se táhne bílý pruh, tvořící jakýsi náhrdelník. Na prsou je široký hnědavý pás, zbytek spodiny těla a kostřec jsou bílé. Hřbet je hnědý, křídla uhlově černá s širokou žlutou křídelní páskou. Konce letek a konce ocasních per černého ocasu mají bílé skvrny. Zobák je dlouhý a špičatý, slonovinový. Rozeznat pohlaví je dost obtížné; u samečka zasahuje červená maska až na zadní okraj oka a peříčka u kořene zobáku jsou černá, u samičky jde červeň zdola jen do poloviny oka a peříčka u zobáku jsou hnědá. Mladí ptáci až do podzimního pelichání nemají červenou masku, hlava je šedohnědá a rozpitě čárkovaná. Záda a spodní strana jsou světle hnědé, tmavě čárkované. Křídla černá se žlutými poli.

Ekologie

Oblíbil si parkovitou krajinu s dostatkem stromů; aleje, remízy, břehové porosty, parky, sady, hřbitovy i předměstí. Obývá i řídké listnaté a smíšené lesy. Samečkové začínají zpívat už v únoru, kdy se ještě zdržují v zimních hejnech. Začátkem dubna se hejna rozpadají a tvoří se páry. Hnízdí od května do července, ve střední a jižní Evropě 2x, na severu jen jednou. Hnízdo staví samička téměř výhradně na listnatých, často ovocných stromech, většinou ve vidlici větve na postranní větvi daleko od kmene. Zřídka níže než 4 m nad zemí. Hnízdo je tlustostěná miska, pečlivě spletená z jemných stébel, kořínků a mechu, s nahoře trochu dovnitř zahnutými stěnami, vše je propleteno hmyzím předivem a lišejníky. Do hnízdního důlku vystlaného chmýřím z bodláků a zvířecí srstí, snáší samička 4-5 bělavých vajíček s načervenalými tečkami a čárkami. Po celou dobu sezení 12-14 dní, ji sameček krmí. Mladé krmí zprvu hmyzem, později semeny změkčenými ve voleti. Stehlíci jsou specialisté na semena která ještě vězí v semenících, bodláků, lopuchů, pampelišek a jiných plevelů. Obratně šplhají i po tenkých větvičkách bříz a olší, z jejichž šištiček vybírají semena.

Rozšíření

Hnízdiště leží od Evropy po Himálaj a v severní Africe. Vysazen byl v Austrálii, na Tasmánii, na Novém Zélandu a několika ostrovech na jihovýchodě jižní Ameriky. Je částečně tažný. U nás převážně stálý.

Rozšíření v ČR.

Hnízdí hojně na celém území, na horách až více než 1000 m.n.m., vyjímečně bývá pozorován v hnízdím období i nad horní hranicí lesa. V posledních desetiletích jsou počty stabilní, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 200-400 tisíc párů.
Evropské populace jsou považovány za stabilní a zejména v západní a severní Evropě mírně rostoucí. Na celém území hnízdí přes 12 milionů párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
nasi_ptaci325.jpg nasi_ptaci633.jpg nasi_ptaci789.jpg nasi_ptaci2103 nasi_ptaci2494 nasi_ptaci2508 bohemian-waxwing-92451_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 141a most12 most81 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most87 most5 most9 most35 P1000648 most74 most78 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most31 most111 most129 most154 most171 most183 most213 most217 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info