atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek166 ptacek291 ptacci-002-d5bfff0a1f5d85d2018f71ec20d0fee3b844b060 86bird nasi_ptaci171.jpg nasi_ptaci208.jpg nasi_ptaci701.jpg nasi_ptaci2175 005-37789ccc5a908d85a2f58485ed44a29cbb365779 nasiptaci.info nasiptaci.info vlcsnap-2016-04-13-14h39m25s033-50990ca6120bd5d8272fcb124aa110c32699530e www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 222018_birds www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Straka obecná

strakoob

Velikost

Délka: 40-51 cm-z toho 20-30 cm ocas.
Hmotnost: 160-310 g.

Popis

Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Hlava černá, lopatky bílé, horní hřbet černý, dolní a kostřec bílý s příměsí šedé. Ocas dlouhý, silně stupňovitý, rýdovací pera různě kovově lesklá, převážně tmavozeleně s modře lesklou špičkou. Krk, vole černé, prsa a břicho bílé. Vnitřní prapory ručních letek téměř bílé, černé špice. Vše ostatní leskle černé svrchní křídelní krovky s ocelově modrým leskem.

Ekologie

Vyhledává krajinu, kde se střídají louky a pole s malými lesíky nebo skupinami stromů, především porosty kolem vodních toků. Souvislým lesům se vyhýbá, pokud není rušena, hnízdí i v blízkosti lidských sídel. Hnízdo je nejčastěji vysoko na stromech, v nepřístupných křovinách ale i velice nízko. Základ hnízda je ze suchých větví, na kterých je vrstva hlíny a drnů, kotlinka je vystlána listy a chlupy. Nad hnízdem je typická řídká stříška z větví. Hnízdí 1x ročně, od poloviny března do začátku června snáší 5-7 (3-9) vajec. Zpravidla sedí pouze samice od snesení prvního vejce 17-18 dní. Mláďata krmí oba rodiče 22-27 dní, po opuštění hnízda se drží pohromadě s rodiči do příštího jara, kdy dospívají. Nejvyšší věk kroužkovaného ptáka je 15 let.
Potrava je velice rozmanitá. Živočišnou složku tvoří hmyz, pavouci, měkkýši, obojživelníci, mláďata a vejce ptáků a drobní savci do velikosti mladého zajíce. Rostlinnou část potravy tvoří obilí, ovoce, různá semena a bobule.

Rozšíření

Žije v celé Evropě, v severní Africe a ve větí části Asie až po Kamčatku. Převážně stálý druh, jsou známy pouze kratší přelety. V Evropě v posledních 30 letech stavy ve většině zemí výrazně stoupaly, druh je hodnocen jako zabezpečený. Na území Evropy hnízdí přes 7,5 milionu párů.
V ČR je rozšířena rovnoměrně od nížin (kde je hojnější) až do hor kolem 800-900 m. n. m. Vzácně vyhnízdí i výše, nejvyšší doložené hnízdiště je na Šumavě u Kvildy. Nehnízdící ptáci se vyskytují i nad horní hranicí lesa. Početnost u nás pomalu stoupá, v posledních letech se zdá, že poněkud výrazněji. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 50-100 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek21 ptacek125 ptacek480 SONY DSC 18042015792-7bb897dd325fc600bd6787d4a35ed2c8b26923f8 nasi_ptaci332.jpg nasi_ptaci447.jpg nasi_ptaci462.jpg nasi_ptaci544.jpg nasi_ptaci580.jpg nasi_ptaci662.jpg nasi_ptaci270 nasi_ptaci2178 nasi_ptaci2342 nasi_ptaci2442 strakapoud-93ecc731f74aa0ca4dd5a100b21bce2d6b810e17-a41caefc463f672e1c9ec3f7e114301f25292beb mirror-633747_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most78 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci247 29bird www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek133 ptacek172 ptacek326 ptacek304 ptacek566 dsc_0032-d8a57c5361f0cbc3d053a0ea683333a1a2fba033 nasi_ptaci333.jpg nasi_ptaci623.jpg nasi_ptaci848.jpg nasi_ptaci24 nasi_ptaci252 nasi_ptaci2265 sparrow-9950_1280 autumn-1007318_1920 star-649707_1920 ptacek655-c950d404232bab27bad7c898a3f6b52072c4b9d9 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 8322018_birds most51 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most38 most154 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci300 ptaci329 DSCN2051 6222018_birds www.nasiptaci.info