atlas našich ptáků
Fotogalerie
bird-of-prey-1544985 24bird wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db nasi_ptaci626.jpg nasi_ptaci267 nasi_ptaci2484 nasiptaci.info nasiptaci.info most85 most186 most204 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci292 17bird DSCN2051 (2) www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Strakapoud malý

strakmal

Velikost

Délka: 14-17 cm.
Rozpětí: 24-29 cm.
Hmotnost: 18-27 g.

Popis

Zbarvený je jako s. velký (Dendrocopos major), ale vrch hlavy za nahnědle bílým čelem je červený, celý vrch těla černobíle pruhovaný, stejně tak i vrchní strana křídel. Spodina těla špinavě bílá, bez červené barvy, s podélnými tmavými skvrnami. Samice je zbarvena stejně až na absenci červené barvy na hlavě.

Ekologie

Obývá menší nebo řídké listnaté lesy, dále i lesy smíšené, lužní, břehové porosty a větší sady a parky. Hnízdí v dutinách stromů, které si sám vytesává, vzácně i v budkách. Od konce dubna do začátku června snáší většinou 5-6 vajec, sedí oba rodiče 11-12 dní. Po 18-24 dnech mláďata hnízdo opouštějí, 8-14 dní jsou poté ještě rodiči voděna v okolí. Nejvyšší známý věk je 6 let a 5 měsíců.
Potrava je téměř zcela živočišná, hlavně brouci, mravenci a dvoukřídlí. Pouze v zimě si potravu příležitostně obohacuje různými semeny, zalétá i na krmítka.

Možné záměny

Zbarvením se podobá ostatním našim strakapoudům (Dendrocopos), je ale znatelně menší – velikost asi jako vrabec.

Rozšíření

Viz taxonomie. V Evropě chybí pouze v nejsevernějších oblastech, rozšířen je po severní hranici lesa. V celém areálu se jedná o stálý druh, v mimohnízdním období se potuluje v nejbližším okolí hnízdišť. Evropská populace je považována za stabilní, čítá více než 450 tisíc párů.
V ČR je rozšířen v nížinách a pahorkatinách po celém území. Ve vyšších polohách je vzácný, i když v Krkonoších byl vyjímečně zjištěn až v 1150 m. n. m. Hnízdí u nás 2500-5000 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek334 ptacek359 ptacek270 ptacek306 p4-d04b10e5424ac996b49d78076e9f5dd8fdc79d14 wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db 18042015792-a70bcb8770451154762273662555ff964c1ddbed nasi_ptaci62.jpeg nasi_ptaci95.jpg nasi_ptaci314.jpg nasi_ptaci536.jpg nasi_ptaci808.jpg nasi_ptaci2378 nasi_ptaci2414 nasi_ptaci2421 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most91 271a most10 151a www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 30bird www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek313 12-6-9-967fa6a4887bccb0619e56a2eb5114be0a050f86 ptacek375 ptacek383 ptacek409 ptacek411 ptacek500 img00004a nasi_ptaci224.jpg nasi_ptaci371.jpg nasi_ptaci543.jpg nasi_ptaci557.jpg nasi_ptaci578.jpg nasi_ptaci2271 nasi_ptaci2305 nasi_ptaci2336 nasi_ptaci2444 4822018_birds www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 101a dsc_0139-f0bea0a9efb2c6f86c73957ec2f7f827ee80ceb5 most45 most110 most141 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci224 ptaci410 71bird