Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 27_4_19_27 27_4_19_29 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Strakapoud prostřední

strakprost

Velikost

Délka: 19-22 cm.
Hmotnost: 52-80 g.

Popis

Podobný s. velkému (Dendrocopos major), ale celé temeno za hnědavě bílým čelem je červené, černý pruh pod tváří a na stranách krku nezačíná u zobáku, ale až pod okem a nikde se nespojuje s černou barvou vrchu těla. Boky jsou výrazně podélně tmavě skvrnité, spodní ocasní krovky růžové, tato barva přechází až vysoko na břiše pozvolna do žlutobílé.
U samice je červená barva temene omezenější, na zadní straně přechází do špinavě oranžovožluté.

Ekologie

Obývá listnaté, méně často smíšené lesy v nížinách a pahorkatinách, nejhojnější je v lužních lesích s dubem a v teplých doubravách.
Hnízdí ve stromových dutinách, které si sám vytesává, vzácně i v budkách. Od konce dubna do konce května snáší obvykle 5-6 vajec, sedí oba rodiče 11-12 dní. Od útlého věku jsou mláďata jen zřídka a krátce v hnízdě zahřívána, 8.-9. den se jim otvírají oči, 16. den jsou zcela pokryta peřím. Hnízdo opouštějí 22.-23. den, rodina se většinou rychle rozpadá a mláďata opouštějí rodičovský revír. Pohlavně dospívají druhým rokem, nejvyšší věk je přes 8 let.
Potrava je z větší části živočišná, sbírá všechna vývojová stadia hmyzu, hlavně brouků a mravenců. Z rostlinné potravy se nejčastěji živí bukvicemi, semeny lípy a habru a oklovává plody ovocných stromů.

Možné záměny

Je možná záměna s ostatními druhy strakapoudů (Dendrocopos). Rozdíly viz možné záměny u s. velkého (Dendrocopos major) a u popisů jednotlivých druhů.

Rozšíření

Viz taxonomie. 95% areálu druhu se nachází v Evropě. Chybí na jihozápadě kontinentu (pouze na severu Pyrenejského poloostrova žije izolovaná populace), na britských ostrovech, v Dánsku, Skandinávii a na severovýchodě Evropy. Současná evropská populace čítá více než 140 tisíc párů, je považována za stabilní. V celém areálu se jedná o stálý druh, potulky na větší vzdálenosti jsou vyjímečné.
Na většině našeho území patří k nepříliš hojným druhům, směrem na východ se početnost zvyšuje. Je to druh nižších nadmořských výšek, nad 500 m.n.m. se vyskytuje řídce. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 3000-6000 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info dravci_13_4_19_6 dravci_13_4_19_41 Slipka_zelenonoha_27 26_4_19_36 26_4_19_48 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7881 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_5 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7803 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info