atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek594 img00001c-32eedefde3b28710bac9d4aad2bbc4f641fe256a _dsc0976-f77a0d81c011343e015197429d94491c3f7c320e cimg1941-86fdfa3eb9794260b9a22152d7fd62e09311abf6 nasi_ptaci74.jpg nasi_ptaci484.jpg nasi_ptaci2148 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info birds-217590_1920 www.nasiptaci.info most150 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 50bird
Atlas ptáků

Střízlík obecný

strizlikob

Velikost

Délka: 9-10,5 cm.
Hmotnost: 6-12 g.

Popis

Nápadně menší než vrabec. Celkově je živě hnědý s drobnými světlejšími skvrnkami, spodina těla je světlejší. Krátký zobák, od něj vybíhá světlejší nadoční proužek, tváře a příuší jsou tmavší. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

Ekologie

Jde o běžný druh ve všech typech lesů od nížin až po horní hranici lesů, žije i ve starších zahradách a parcích a v zeleni kolem vodních toků. Některé páry jsou spolu po celý rok, běžná je i polygamie (až se 3 samicemi). Hnízdo staví v naproté většině případů pouze samec. Je umístěno zpravidla velice skrytě ve spleti kořenů nebo větví, často i v různých polodutinách, většinou nevysoko nad zemí. Hnízdí 2x ročně, od dubna do července snáší 4-9 vajec. Doba sezení je 14-16 (12-20) dní, vylíhlá mláďata krmí převážně samice, po 15-18 dnech mladí ptáci opouštějí hnízdo. Pohlavně dospívají v následujícím roce, nejvyšší zjištěný věk je téměř 6 let.
Hlavní složkou potravy je hmyz, dále stonožky, mnohonožky a pavouci. Zcela vyjímečně požírá i drobná semínka a bobule.

Rozšíření

Žije na velké části severní polokoule, téměř celá Evropa včetně Islandu, areál dále pokračuje středem Asie až po Japonsko, sever Afriky a střed Severní Ameriky. Převážně stálý druh, menší část ptáků se na zimu stahuje poněkud jižněji. Evropské populace jsou považovány za stabilní, v posledních desetiletích místy i rostoucí – v celé Evropě hnízdí více než 23 milionu párů.
V ČR se vyskytuje celkem běžně na celém území od nížin až vysoko do hor (nejvýše v Krkonoších 1450 m.n.m.). Stavy se od sčítání v letech 1985-89 do r. 2001-03 zvýšily asi o 20% na 120-240 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek301 ptacek431 ptacek561 p4-d04b10e5424ac996b49d78076e9f5dd8fdc79d14 nasi_ptaci230.jpg nasi_ptaci283.jpg nasi_ptaci604.jpg nasi_ptaci793.jpg nasi_ptaci2189 nasi_ptaci2383 coal-953316_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info animal-1766760_1920 golden-eagle-50713_1280 35birds_b 17bids_2017 www.nasiptaci.info most167 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ptacek210 ptacek297 39bird ptacek241 ptacek488 nasi_ptaci743.jpg nasi_ptaci196.jpg nasi_ptaci216.jpg nasi_ptaci382.jpg nasi_ptaci399.jpg nasi_ptaci447.jpg nasi_ptaci494.jpg nasi_ptaci504.jpg nasi_ptaci612.jpg nasi_ptaci834.jpg nasi_ptaci842.jpg nasi_ptaci2220 nasi_ptaci2241 4822018_birds magpie-600266_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info cimg2417-2777266c18d507912e62a43959ce38b89d82dd43 www.nasiptaci.info most71 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info ptaci408 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info