Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_33 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas

Strnad obecný

strnadob

Velikost

16-17cm/30g, o něco větší než vrabec.

Popis

Hlava a spodní strana těla citronově žluté, svrchní strana žlutohnědá s podélnými skvrnami, kostřec skořicově hnědý, ocas s bílými lemy na vnějších perech. Samice a mláďata jsou matověji zbarvena, temeno hlavy, hrdlo i spodní strana těla jsou výrazně podélně čárkované.

Ekologie

Samečkové začínají zpívat z vyvýšených míst už v únoru, hlavně při oblevách. Hnízdo ze stébel, listů, kořínků, mechu a žíní staví na zemi, nebo nízko v křoví. Hnízdí 2-3x do roka, od dubna do srpna. Ve snůšce je obvykle 3-5 vajec, na kterých sedí převážně samice. Potrava kterou hledá na zemi se skládá ze semen, zelených částí rostlin, bobulí a hmyzu. Jako pozemní pták může sedět na větvi, ale nedovede přeskočit z větve na větev. Používá koupání v prachu tzv. popelení, jako ostatně všichni strnadi. Je to jeden z nejsvárlivějších ptáků u nás.

Rozšíření

Evropa mimo většiny Pyrenejského poloostrova a nejsevernějších oblastí, areál pokračuje do západní Sibiře. Převážná část populací je stálých, v zimním období se potulují nedaleko hnízdišť. V 19. století byl introdukován na Nový Zéland, v zemědělsky obhospodařované krajině tam patří mezi běžné druhy. Početnost v Evropě byla stabilní, na konci tisíciletí došlo v západní a severní Evropě k poklesu-na celém území v současnosti hnízdí přes 18 milionů párů a druh je považován za zabezpečený.
V ČR je rozšířen prakticky celoplošně, vzácně vystupuje v horách až nad horní hranici lesa. V posledních desetiletích byl u nás zaznamenán mírný pokles stavů, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 1,8-3,6 milionu párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info dravci_13_4_19_6 13_4_19_2 dravci_13_4_19_33 13_4_19_46 Slipka_zelenonoha_4 www.nasiptaci.info 29_4_19_2 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_12 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7881 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_16 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN7717 DSCN7816 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info